50 jeugdleden namen hun ouders mee voor gezamenlijke training. Foto: Eveline Zuurbier
50 jeugdleden namen hun ouders mee voor gezamenlijke training. Foto: Eveline Zuurbier Foto:

Aantal enthousiaste jeugdleden blijft stijgen bij survival Harreveld

Survival is een mooie vorm van bewegen

Harreveld - Een groot probleem waar vooral kleine dorpen mee te kampen hebben is het verminderen van jeugd. Dit voelen de (sport)verenigingen en de school het eerst, maar blijkbaar niet de Harreveldse survivalvereniging SSH. Het aantal jeugdleden blijft stijgen en ze komen niet alleen uit Harreveld. Jeugdigen uit Aalten, Heelweg, Lievelde, Mariënvelde, Zieuwent en Lichtenvoorde traint met de Harreveldse jeugdleden mee. "Blijkbaar vertelt het zich vanzelf verder hoe leuk deze sport is om te doen" vertelt bestuurslid Diane te Paske. Zelf is ze enkele jaren geleden bij SSH betrokken geraakt door haar zoon Guus.

Door Eveline Zuurbier

Zondag 1 november had SSH een familiedag georganiseerd in 'hun trainingskamp' het bos van de Harreveldse Bulten. Als opmaat naar een nieuw wedstrijdseizoen hadden 50 jeugdleden hun ouders meegenomen voor een gezamenlijke behendigheidstraining. Zwieren als Tarzan aan een touw; netklimmen, indianenbruggen nemen, technieken als de swing-over, de apenhang om obstakels te nemen.

"Het leuke aan survival is dat iedereen elkaar helpt. Je ziet het vanmorgen opnieuw gebeuren. Kinderen leggen hun ouders uit hoe je een hindernis kunt nemen. Zo gaat het ook tijdens de wekelijkse training." Aan het einde van de sportmorgen werden aan de jeugdleden van SSH diploma's uitgereikt door Nederlands survivalkampioen (TSC) Stijn Elferink: ze waren weer beter in de survivalsport geworden. "De survival is ongekend populair geworden", vertelt Stijn Elferink. "Landelijk groeit het aantal verenigingen. Er zijn steeds meer mensen die deze combinatiesport doen van hardlopen en hindernissen nemen. Tegenwoordig moet je bij de inschrijving voor de grote wedstrijden er heel snel bij wezen." Waar die populariteit vandaan komt?

"De jeugd vindt het fijn om buiten te zijn. Het bos is een grote apenkooi. Je kunt hier lekker rauzen. Survival is een hele mooie vorm van bewegen waarbij je slimheid en werkt aan je doorzettingsvermogen. Het is een individuele sport waarbij je elke keer je eigen grens kunt verleggen. Het doel is natuurlijk het polsbandje behouden."

Momenteel telt SSH 55 jeugdleden en zo'n 35 volwassen leden. Er zijn 100 bosgebruikers die hun eigen training erop nahouden. Zondag was het vol in het bos van de Harreveldse Bulten. Na afloop trakteerde SSH op koffie, limonade, koek en fruit en was er bij de hut in het bos nog tot in de middag sportief gezellig.