De woningbouw in Oost Gelre kreeg extra aandacht tijdens de algemene beschouwingen. Foto: Theo Huijskes
De woningbouw in Oost Gelre kreeg extra aandacht tijdens de algemene beschouwingen. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Sociaal domein en woningbouw
centraal bij algemene beschouwingen

Vaststelling begroting 2016 gemeente Oost Gelre

Door Theo Huijskes

Oost Gelre - Zaken als onder andere het sociaal domein, woningbouw, alsmede economie en werkgelegenheid stonden dinsdag 3 november centraal tijdens de algemene beschouwingen van de gemeenteraad van Oost Gelre in het kader van de vaststelling van de programmabegroting 2016.

De transformatie in het sociaal domein was voor de meeste fracties aanleiding om de ervaringen gedurende de eerste tien maanden, opgedaan met de nieuwe taken op het gebied van werk, zorg en jeugd, aan een beschouwend oog te onderwerpen.
De PvdA-fractie sprak bij monde van Richard Klein Tank van een in allerlei opzichten complexe materie. "Er is enorm veel werk verzet om de winkel draaiende te krijgen. Maar desalniettemin is de PvdA verbaasd dat de programmabegroting maar weinig informatie bevat over de plannen voor 2016. De transformatie houdt niet op bij een mooie pilot in Mariënvelde, die nog letterlijk in de steigers staat. Gemeentebreed zal er een visie moeten ontstaan over hoe voorzieningen aan mensen met een hulpvraag geboden kunnen worden."
Ook coalitiepartij CDA vindt het sociaal domein in de begroting voor 2016 een onzekere factor. Fractievoorzitter Theo Donderwinkel: "Nog steeds hebben we geen totaaloverzicht en zal 2016 geen gemakkelijke opgave worden. Voorkomen moet worden dat we op korte termijn als gemeenteraad maatregelen moeten nemen. Voor ons gaan de mensen nog altijd voor de middelen."

Flexibele woningbouw
VVD-fractievoorzitter Paul Wentink ging namens zijn partij uitvoerig in op de stand van zaken met betrekking tot de woningbouw in Oost Gelre. "Geef aan waar je wilt wonen en hoe je wilt wonen. Stop met al dat tabellenbeleid en wees flexibel. Wij als VVD denken niet in tabellen en cijfertjes, maar slechts in kansen die zich binnen deze gemeente voordoen. Kansen zoals leefbaarheid in het buitengebied en leegstaande winkels eenvoudigweg omzetten in woningen. Daarnaast dient het bouwen door en voor starters op de woningmarkt veel meer gestimuleerd te worden. Hiervoor moeten onder andere voldoende financiële middelen, en dat in de ruimste zin van het woord, beschikbaar gesteld worden."
Ook D66-woordvoerder Jerry van der Meulen tipte de kwestie woningbouw aan. "Als gevolg van de huidige economische situatie en demografische ontwikkelingen, moeten wij de verwachtingen rondom de ontwikkeling en verkoop van woningen herzien. In de nieuwe programmabegroting wordt het een en ander erkend, maar wij weten nog steeds niet wat het terugbrengen van het aantal te bouwen woningen in de komende jaren voor gevolgen heeft voor Oost Gelre."

In het kader van het onderwerp economie en werkgelegenheid kreeg de situatie met betrekking tot de liquidatie en ontmanteling van het SWS Hameland de nodige aandacht. Volgens de PvdA heeft de geforceerde besluitvorming van vóór de zomervakantie alleen maar gezorgd voor meer bedenkelijke gevolgen. "Op dit moment is er slechts sprake van alleen maar onduidelijkheden. Hoe staat het eigenlijk met de vorderingen van de verschillende werkgroepen die de ontmanteling voorbereiden? Het lijkt er nu op dat de PvdA het gelijk aan haar zijde krijgt, dat er voor een zorgvuldiger traject tot integratie van SWS Hameland met de SDOA meer tijd en meer gelijkwaardigheid nodig is geweest," aldus Klein Tank.
Het CDA liet via woordvoerder Donderwinkel weten dat als gevolg van de opheffing van SWS Hameland de gemeente nu zelf invulling moet gaan geven aan beschut werken. "Wij willen hierover op korte termijn verder praten met de verantwoordelijk wethouder, waarbij de door de OR van SWS Hameland aangedragen alternatieven centraal staan."

Verpaupering Dijkstraat
De fractie van D66 stond tijdens de algemene beschouwingen nog even stil bij een aantal, in hun ogen in de afgelopen jaren genomen besluiten waarbij sprake was van onvoldoende, onvolledige en verkeerde informatie. Als een sprekend voorbeeld noemde D66'er Van der Meulen de besluitvorming rondom de verplaatsing van Welkoop naar het centrum van Lichtenvoorde. In het verlengde daarvan deed VVD'er Wentink een oproep om verdere verpaupering van de Dijkstraat en omgeving in het centrum van Lichtenvoorde tegen te gaan. "Ons voorstel is: maak hier een vergroening met verblijfskwaliteit van, te weten een groen traject tussen de Hamalandhal en de Markt. Dat is in onze ogen duidelijk iets anders dan er een cluster woningen droppen."
Met betrekking tot het basisonderwijs in Oost Gelre, vroeg het CDA zich af of de gemeente niet zelf op korte termijn een visie moet ontwikkelen. "Het CDA vindt van wel. We moeten er alles aan doen om het basisonderwijs en de toegang daartoe in de kernen te behouden om daarmee tevens witte vlekken te voorkomen," aldus Donderwinkel.
De VVD hamerde er nog eens op dat er blijvend geïnvesteerd moet worden in de ontwikkeling van het toerisme in Oost Gelre. Wentink: "Want daar is geld mee te verdienen. De Stichting Achterhoek Toerisme is er overkoepelend voor de gehele Achterhoek en onze eigen VVV voor Oost Gelre."
Klein Tank van de PvdA vond dat de aandacht voor de opvang van vluchtelingen beter kan en moet. "Wat er onlangs in Zieuwent is ondernomen, is prima. Maar wat doen wij vervolgens? Tot onze verbazing ontbreekt er enige vorm van beleidsmatige aandacht voor het vluchtelingenwerk in de programmabegroting 2016. Waarom geen serieuze voorbereidingen om mogelijke locaties, zoals bijvoorbeeld Loreto in Lievelde of een ander leegstaand complex, beschikbaar te stellen."
Namens de fractie van D66 stipte Van der Meulen de rol van het seniorenconvent nog aan. "Binnen dit convent worden raadsleden vertrouwelijk bijgepraat. D66 is tegen deze tendens. Wij willen in alle openheid geïnformeerd worden, zodat wij met de opgedane kennis ook het nodige kunnen ondernemen. Geheimhouding lijkt ons niet meer van deze tijd."