Rotonde Kamp-Zuid nabij Groten Bos. Foto: Theo Huijskes
Rotonde Kamp-Zuid nabij Groten Bos. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Vierde poot rotonde Kamp-Zuid komt dichterbij

Lichtenvoorde - Het heeft reeds een lange weg gegaan en zal ook nog wel een lange weg blijven gaan. Maar het lijkt erop dat de aansluiting van de Oude Winterwijkseweg op de rotonde Kamp-Zuid (Groten Bos) in de Hamelandweg nabij Lichtenvoorde steeds dichterbij komt. Het college van burgemeester en wethouders heeft in ieder geval besloten om het ontwerp bestemmingsplan vierde poot Kamp-Zuid ter inzage te leggen. Zoals bekend staat de aanleg van deze poot te boek als een reeds jarenlang bestaande, nog niet uitgevoerde maatregel in het kader van de Structuurvisie Besselinkschans en het Integraal Verkeersprogramma.

Door Theo Huijskes

Volgens eerst verantwoordelijk wethouder Vincent van Uem is de beslissing om het plan ter inzage te leggen met name het gevolg van het goede overleg met de buurtbewoners en andere direct of indirect betrokkenen. Begin september jl. heeft er inderdaad een inloopbijeenkomst plaatsgevonden, waarvoor de direct aanwonenden een persoonlijke uitnodiging hebben gehad. Ook nu zullen de direct aanwonenden per brief geïnformeerd worden over de terinzagelegging. Desondanks is het de verwachting van het college dat het gehele traject, dat reeds een lange geschiedenis heeft, opnieuw een lange duur gaat krijgen. Wethouder René Hoijtink: "Ik zal er niet versteld van staan dat dit een zaak van de lange adem gaat worden, die uiteindelijk bij de Raad van State belandt voor een eindoordeel. Daarentegen zullen de twee eerste rotondes, komende van Lichtenvoorde richting Aalten, wel op korte termijn worden aangepakt. Het betreft hier de rotondes bij de kruising Hamelandweg-Vragenderweg en James Wattstraat-Hamelandweg."

Voor de aansluiting van de Oude Winterswijkseweg op de rotonde Kamp-Zuid moet een deel van de Oude Winterswijkseweg worden opgewaardeerd. Dit deel van de Oude Winterswijkseweg ontsluit nu alleen de percelen van de vier woningen aan de Oude Winterswijkseweg en loopt verder dood op een erf. De verwachting is dat het grootste deel van het verkeer op de route Lichtenvoorde-Winterswijk via deze rotonde (en via de Aaltenseweg) gaat rijden en niet via de kruising Hamelandweg-Vragenderweg. Het aansluiten van de Oude Winterswijkseweg op de rotonde past grotendeels in het geldende bestemmingsplan Buitengebied Oost Gelre 2011 met de aantekening dat het laatste stukje van de aansluiting echter net niet past in het bestemmingsplan. Bovendien is bij de rest van het tracé meer ruimte in het profiel nodig om de verbreding van de weg, de wegbegeleidende beplanting, de berm, bermsloot en enige flexibiliteit in het profiel mogelijk te maken. De bestaande verkeersbestemming moet daarom worden verbreed van 10 naar 16 meter. Daarom ook moet het bestemmingsplan herzien worden.

Het inrichtingsplan gaat uit van het verbreden van het bestaande wegtracé. De nieuwe weg wordt ingericht met twee rijstroken, alsmede fietssuggestiestroken aan beide zijden van de weg. Het laatste deel van het bestaande tracé wordt ingericht als een fietspad en een ontsluiting voor de Oude Winterswijkseweg 9. Het fietspad steekt ten noorden van de rotonde Kamp-Zuid met een gelijkvloerse kruising de Hamelandroute over en sluit aan de overkant van de weg aan op het bestaande fietspad. De nieuwe kruising ter hoogte van de huidige splitsing in de Oude Winterswijkseweg gaat uitgevoerd worden als een voorrangssplitsing met een plateau, evenals de overige kruisingen in de Oude Winterswijkseweg. Het is de bedoeling de weg in te richten als een zestig kilometer zone.