Een deel van de cast en medewerkers aan 'Wie een kuil graaft?' Ze zitten al helemaal in hun rol.
Een deel van de cast en medewerkers aan 'Wie een kuil graaft?' Ze zitten al helemaal in hun rol. Foto: Henri Walterbos

Marianumtoneel speelt 'Wie een kuil graaft'

"Jongens waren jaloers omdat ik een meisje mocht zoenen'"

Door Henri Walterbos

Oost Gelre - Marianumtoneel speelt dit seizoen 'Wie een kuil graaft…', een vrije interpretatie van het klassieke Draculaverhaal 'Nos Feratum' van Bram Stoker, geschreven en bewerkt door docenten Yvonne Bouw en Ivar Gierveld.

Scholieren en docenten bereiden zich inmiddels duchtig voor op een tweetal 'bloedstollende' uitvoeringen, op 26 en 27 november in de Aula van Marianum Lichtenvoorde. Maar gruwelen? Het valt reuze mee! "Het is wel een stuk waarbij je van begin tot eind goed op moet blijven letten. Anders mis je iets. Er zitten veel details in," vertelt regieassistente Anne Hanselman (17), scholiere van havo 5. "Maar op het eind valt alles in elkaar," verklapt Dylan Boerboom (11), 1 vwo, alvast. Hij is bijzonder blij dat hij mee mag spelen. En enthousiast. Bijna aandoenlijk als hij vertelt waarom. "Ik ben afgelopen jaar op mijn basisschool best wel hard gedumpt eigenlijk bij het schooltoneel." Hij lijkt helemaal op zijn plek tussen zijn schoolgenoten met dezelfde passie. De leerlingen die om hem heen staan en ook allen meespelen vormen een hartverwarmende eenheid, ondanks dat velen elkaar niet kenden voordat ze samen het toneel op gingen. Het is duidelijk dat ze iets delen met elkaar. "Het is ontzettend leuk om dit met elkaar te doen. Met elkaar kun je samen praten over hoe leuk we dit allemaal vinden om te doen. Met vrienden heb je het vooral over voetbal, maar dit is ook erg leuk," bekent Jasper Lankveld (13) 2 mavo. "In de toekomst zou ik hier best wel graag iets mee willen doen," begint Bo Karsten (16) 4 havo. "In Groenlo ben ik ook al bij toneelvereniging Dito gegaan. We zijn druk aan het oefenen voor een Sinterklaas-musical voor de basisscholen. Toen ik las dat ik me hier ook voor op kon geven dacht ik: ach, ik geef me hier ook gewoon voor op. Ik vind het helemaal geweldig." Kunnen ze het oefenen voor het toneel wel combineren met hun schoolarbeid? "Dat komt wel goed," antwoordt Jasper. "Het is wel leuk als andere leerlingen je zien en dan zeggen 'goh, doe jij toneel?' Afgelopen jaar moest ik in het toneelstuk praten met een Italiaans accent. Het gehele jaar door werd ik gevraagd dat opnieuw te doen, omdat ze dat zo gaaf vonden. En jongens waren jaloers omdat ik afgelopen jaar met een meisje mocht zoenen op het toneel."

Zelfwerkzaamheid
Na een luchtig stuk afgelopen jaar, wagen de scholieren zich dit jaar aan een heuse klassieker in een nieuw jasje. De acteurs zijn samengesteld uit ervaren leerlingen en enkele nieuwe talenten. Uitgekozen na een heuse auditie. Alles wat tijdens 'Wie een kuil graaft…' te zien en te horen is, wordt door leerlingen voorbereid en uitgevoerd: muziek, decors, kostuums, spel en dans. Zij zijn hiervoor met toestemming van ouders en teamleiders enkele dagen vrijgesteld van lessen. Schrijfster Yvonne Bouw geniet als de uitvoerenden lyrisch zijn over het stuk. "Ik ben er na de schoolvakantie eind augustus pas aan begonnen. Het was nachtwerk," bekent ze. "De leerlingen wilden graag een keer wat anders. Iets engs. Dat is dit geworden. Erg leuk dat ze zo enthousiast zijn. Ze voeren het al zeer verdienstelijk uit. De tekst zit er al goed in. Nu gaan we vooral coachen op het spelen. Het is ook erg mooi om te zien dat je kinderen die normaal gesproken stil zijn in een klas ziet opbloeien."

Hangjongeren op een kerkhof
Het verhaal speelt zich af op een kerkhof, waar hangjongeren elkaar dagelijks treffen en elkaar enge verhalen vertellen, en indrinken voordat ze naar City Lido gaan. Vanzelfsprekend horen daar sterke verhalen bij. Een van de kinderen d'r opa is doodgraver op het bewuste kerkhof. Als deze zijn kleindochter vertelt dat er in 1915 een keer een schedel uit een graf gestolen is, komt het verhaal op gang met allerlei theorieën en ontwikkelingen. Ondanks het 'lugubere' thema is er volop ruimte voor humorkwinkslagen ingeruimd. Daarnaast volop dans en muziek, door leerlingen zelf uitgevoerd.

Kaartverkoop
De uitvoeringen beginnen om 19.30 uur, toegangskaarten kosten € 5,- per stuk en zijn vanaf 9 november te koop tijdens de grote pauzes op beide vestigingen van Marianum. Ook op de avond, maar op = op. In Groenlo zijn kaarten verkrijgbaar bij Boekhandel Wiegerinck en in Lichtenvoorde bij Meneer Kees. Kaarten reserveren is mogelijk via toneel@marianum.nl.