De huidige begraafplaats Vredehof aan de Vragenderweg. Foto: Theo Huijskes
De huidige begraafplaats Vredehof aan de Vragenderweg. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Uitbreiding begraafplaats Vredehof aan Vragenderweg

Oost Gelre - Daar waar elders in dit land de begraafplaatsen in de knel komen omdat steeds meer mensen zich laten cremeren, is er in Oost Gelre behoefte aan meer begraafplaatsen. Het betreft in dit geval de begraafplaats Vredehof aan de Vragenderweg in Vragender, die de Protestantse gemeente Lichtenvoorde wil gaan uitbreiden. De uitbreiding beslaat een halve hectare aan de noordzijde van het kerkhof.

Door Theo Huijskes

Landelijk is er sprake van een daling van het aantal begraafplaatsen, dit met name als gevolg van de alsmaar groeiende populariteit van het cremeren. Een en ander is vooral het geval in de stedelijke gebieden. Desalniettemin wordt de keuze voor begraven of cremeren vaak ingegeven door traditie en religie.

Daarnaast, en dat vooral in de plattelandsregio, kiezen nog steeds veel mensen voor een begrafenis, omdat er dan voor langere tijd ergens op gemakkelijk bereikbare afstand een gedenkplek is.
Voorzitter Jan Olbach van de Commissie van Beheer Vredehof laat weten dat crematieverzoeken binnen de Protestantse gemeente Lichtenvoorde zelden voorkomen.

De voorkeur gaat nog duidelijk uit naar begraven

"De voorkeur gaat hier nog duidelijk uit naar begraven. Daarnaast hebben wij hier weinig tot niet te maken met het ruimen van graven. Een en ander gebeurt pas na 30 jaar en in de meeste gevallen nog veel later, zoals pas na 50 jaar en nog later."

De huidige capaciteit voor graven op Vredehof is momenteel minder dan 50. Om ook in de toekomst in voldoende graven te kunnen voorzien, is derhalve een uitbreiding van de begraafplaats nodig.

De aan de noordzijde gewenste uitbreiding (de grond is eigendom van de Protestantse gemeente Lichtenvoorde en wordt momenteel verpacht aan een landbouwer) wordt landschappelijk ingepast. Een deel van de uitbreiding wordt ingericht als bloemenweide in verband met de archeologische waarde van dat deel van het plangebied. Volgens wethouder Vincent van Uem heeft de aanvrager een quick scan flora en fauna, een archeologisch onderzoek en een inpassingsplan ingediend.

"Uit de quick-scan flora en fauna blijkt dat er geen beschermde soorten verstoord zullen worden. Uit het archeologisch onderzoek komt naar voren dat voor het westelijk deel van de gewenste uitbreiding een proefsleuvenonderzoek gedaan moet worden. De aanvrager heeft er daarom voor gekozen om dit deel van het plangebied niet te gaan verstoren en in te richten als een bloemenweide. Een proefsleuvenonderzoek kan dan achterwege blijven."

Vanwege de ligging in het Nationaal Landschap vindt informeel overleg plaats met de provincie over de landschapswaarden. Met het waterschap wordt nader overlegd over de mogelijke gevolgen voor de waterhuishouding.