Dit verhaal wil de groep van 'kleine boeren op ondankbare grond' in de schijnwerpers zetten. Foto: PR
Dit verhaal wil de groep van 'kleine boeren op ondankbare grond' in de schijnwerpers zetten. Foto: PR Foto:

Boeiende beeldpresentatie

'Ondankbare grond'

Lichtenvoorde - Op woensdag 18 november om 20.00 uur wordt een beeldpresentatie gehouden in de grote zaal van "De Koppelpaarden". De presentatie wordt door de Vereniging voor Oudheidkunde te Lichtenvoorde georganiseerd en wordt uitstekend verzorgd door de gebroeders Leo en Theo Salemink op basis van hun boerenepos 'Ondankbare grond'.

Miljoenen Nederlanders stammen af van boeren, vaak ook kleine boeren op arme gronden. Toch lezen we in de geschiedenisboeken meestal weinig over deze voorouders. Stadhouders, veldslagen, de VOC, de Gouden Eeuw, de steden, de industrialisatie in de negentiende eeuw etc. lijken vaak te overheersen, anders dan het leven op het platteland.

Ondankbare grond, een boerenepos (2014) van de gebroeders Leo en Theo Salemink brengt daar verandering in.

Familiegeschiedenis
Dit verhaal wil de groep van 'kleine boeren op ondankbare grond' in de schijnwerpers zetten. Dit gebeurt aan de hand van één familie, de familie Salemink in de Achterhoek, de familie van de twee auteurs. In deze familiegeschiedenis over bijna vier eeuwen weerspiegelt zich het leven van boeren op de arme zandgronden.

Het oorlogsgeweld van de 80-jarige oorlog, de veepest in de 18e eeuw, de bezetting door Fransen in de tijd van Napoleon, landbouwcrises, de jaren dertig, WO2 niets gaat voorbij aan de familie Salemink.

Van harte welkom op 18 november in zaal de "Koppelpaarden". Toegang is vrij. Ter bestrijding van de kosten wordt een kleine vrijwillige bijdrage gevraagd.