De mannen heb zich goed gehad deze zaterdagmorgen. Foto: Henri Walterbos
De mannen heb zich goed gehad deze zaterdagmorgen. Foto: Henri Walterbos Foto: Henri Walterbos

Survival Beltrum 2016 weer met nieuwe en originele hindernissen

Beltrum - "Kump he!" Een op maat gezaagde boomstam wordt hoog vanaf de laadbak achter de trekker enkele meters verder op de stapel boomstammen op de platte wagen gegooid, waar Marcel Scholten de stammen netjes opstapelt. Hij wordt gewaarschuwd voor 'de vliegende boomstam'. Met zijn twintigen ongeveer zijn de mannen de gehele vrije zaterdagochtend al in touw geweest om stammen op maat te zagen voor de 27e editie van de Beltrumse survival, 10 januari 2016, de moeder aller survivals.

Door Henri Walterbos

De een werkt met handschoenen aan, de ander met blote handen. Rouwdouwers, nat bezweet soms, maar met een brede grijns. Hard werken is ze niet vreemd, de vrijwilligers van Stichting Survival Beltrum. De meesten zijn ook nog eens zelf beoefenaars van de sport voor bikkels. Geen gepiep dus. Als de mannen lachend staan te poseren, staat voorzitter Paul Geessinck, tussen een iets verderop staande trekker en aanhanger in een grote pan erwtensoep te roeren, op een klein pitje. Juiste kost voor de stoere mannen. Het komt ze toe. Er is veel werk verzet deze ochtend.

Boomstammen zagen
In het bos op Landgoed Beekvliet, tussen Borculo en Barchem, heeft de organisatie toestemming om naar behoefte boomstammen te zagen. "Het zijn de stammetjes die tijdens de survivalrun door deelnemers verplaatst dienen te worden van de Harbersallee naar nabij het Mariaplein waar ze ook nog eens doorgehakt dienen te worden. Voor het zagen hier hebben we toestemming en is dit mogelijk in samenwerking met de Vereniging Agrarisch Natuurbeheer Berkel & Slinge," vertelt Stef Beunk, één van de grondleggers van de Beltrumse Survival. In het bos diepe sporen van grote tractoren in het drassige gebied, volgens Beunk de natste hoek van Borculo.

De mannen zijn echter in hun element en malen er niet om.

Taken herverdeeld
De organisatie voor de 27e editie van de Beltrumse Survival verloopt op rolletjes, laat bestuurslid Mark Ribbers weten, na ook een ochtend 'øzen'. "We hebben de taken binnen het bestuur herverdeeld. Het leek ons uit de handen te groeien. Je zag dat er twee verenigingen binnen de vereniging ontstonden met in sommige gevallen wel heel erg veel taken voor enkelen. We hebben nu een voorzitter, secretaris, penningmeester en vijf commissieleden die het bestuur vormen. Dat werkt fantastisch."

Richard Zwart beaamt de lezing van Mark en zegt als lid van de technische commissie ook te merken dat de nieuwe structuur werkt. Hij is vooral begaan met het parcours en het bedenken en bouwen van de hindernissen.

"We proberen altijd origineel te blijven voor wat de hindernissen en het parcours betreft. Ieder jaar doen we wel enkele aanpassingen. De deelnemers moeten eigenlijk het idee hebben dat ze ieder jaar op een ander parcours lopen." Over de wijzigingen wil hij al wel vast een tipje van de sluier oplichten. 'De meeste hindernissen zijn niet gewijzigd. Wel is 'de bok' anders ingedeeld, zijn 'de waterster' en 'de Kerklaan' anders en is de eindhindernis 'de toren' veranderd." Het je zelf hangend en wurgend aan klompjes naar het einde te begeven, vervolgens de bel hoog in de toren aan te tikken, daar blijft het niet bij.

In plaats van over een boomstam triomfantelijk naar de eindmeet te lopen en je alvast toe te laten juichen door de vele toeschouwers, dienen de laatste meters van de editie 2016 in een apenhang afgelegd te worden.

Medewerking groot
De medewerking die de organisatie en haar vrijwilligers krijgen is ieder jaar weer groot. "Ieder jaar gaan we de landeigenaren persoonlijk af met een presentje om hen te vragen of we weer over hun land heen mogen. Dit jaar hebben we er zelfs weer een paar landeigenaren bij die hun medewerking verlenen," stelt Richard blij vast.

"Op 28 november beginnen we met het opbouwen van de hindernissen. Dan wordt het echt zichtbaar dat we begonnen zijn." De Beltrumse survival mag zich nog steeds in een mateloze populariteit verheugen. Niet voor niets was de groepsrun al binnen 4 minuten vol. Een verdienste van al die vrijwilligers.

Voor meer informatie, neem een kijkje op de website.


www.survivalbeltrum.nl