Prins Edwin en Prinses Inge voeren een jaar lang de Zandbieters aan. Foto: Henri Walterbos
Prins Edwin en Prinses Inge voeren een jaar lang de Zandbieters aan. Foto: Henri Walterbos Foto: Henri Walterbos

Prins Edwin en Prinses Inge jaar lang de baas over Harreveld

Harreveld - Eerst een lichte verbazing in de zaal, toen twee jonge 'kornuiten' uit het onthullingSdoek sprongen als apotheose van een humorvolle maar bovenal ook spannende ontknoping van het grote geheim van Harreveld; 'Wie zouden de prins en prinses van carnavalvierend Harreveld worden'? Het applaus daarna was groot en luid, nadat President Koen Wolters het mysterie oploste door een volle Mangelkoele (Dorpshuis 't Kempken, HW) met een brede lach mede te delen dat de sprong uit het doek geen kwajongensstreek was van zomaar twee Pietje Bellen, maar het een vooropgezette actie Yanick en Tygo Waenink betrof, de zonen van de nieuwe hoogheden; Prins Edwin en Prinses Inge, die aansluitend hun plaats in de zaal verlieten en gevolgd door lichtspots naar voren liepen om zich razendsnel in hun prinselijke uitdossing te hijsen. Beide zoons dienden als afleidingsmanoeuvre voor de 450 aanwezig carnavalsvierders. 'We wilden niet ineens stiekem van de tafel weglopen waaraan we zaten deze avond, en dan niet meer terugkeren. Dan valt het op. Toen hebben we voor deze oplossing gekozen,' vertelt een opgeluchte Prins, die tijdens de staande receptie, die exact om middernacht begon, tegelijkertijd de felicitaties voor zijn verjaardag in ontvangst mocht nemen, die zojuist ingegaan was.

Door Henri Walterbos

De grote zaal van Dorpshuis 't Kempken was volledig uitverkocht. Het feest was dan ook groot. Harreveld was in de breedte goed vertegenwoordigd. Jong en oud zat door elkaar heen deze jaarlijkse pronkzitting. Het programma zat vol humor. Vooral van eigen bodem, mede door de presentatoren Nico en Tinus ('Onze mooder rookten nogal völle'), twee kabouters uit het Harreveldse bos. Achter hun personages gingen twee geboren en getogen Zandbieters schuil, gezien hun 'inside information'; Bas Diks en Stefan Kampshof. Buutreedners Gradje Boemel en Dirk Kouwenberg zorgen voor veelvuldige lachsalvo's in de zaal tijdens hun buuts. Uit eigen Harreveldse gelederen was het de dansgroep van KSH Streetdance die met name bij de jonge aanwezigen het bloed sneller door de aderen deed stromen met een spetterend dansje. Ieder jaar is het weer één van de hoogtepunten van de avond; het optreden van de eigen Raad van Elf. Creatieve geesten met Achterhoekse humor, veelal met een knipoog en zelfspot.

Het waren deze 11 heren die voor een spannende ontknoping zorgden als redactieteam van het HOS Journaal, vol Harreveldse nieuwtjes, waaronder primeurs, zoals een goede redactie het betaamt. Eén van de primeurs was dat in het kader van vergrijzing en onvoldoende jonge aanwas alle condoomautomaten uit het dorp zullen worden verwijderd. In één van de nieuwsitems was het pastor Casper Pikkemaat die een 'dubieuze' rol bleek te spelen in een Harrevelds dopingschandaal, door met een wijwaterkwast Harreveldse 'topsporters' te zegenen. Na het weerbericht volgde het hoogtepunt van de avond met de onthulling van de nieuwe hoogheden. Voordat Edwin en Inge Waenink hun proclamatie voorlazen waren het eerst Prins Rob en Prinses Aleike die hun afscheidsrede hielden en terugkeken op hun 'regeerperiode'. 'Leu het was geen mooi joar, moar een fantastich joar wa'w ehad hebt,' vatte Prins Rob (te Molder) het samen. Aansluitend trad hij toe tot de Raad van Elf. Andere mutaties binnen carnavalsvereniging de Zandbieters waren het terugtreden van een ander voormalig prinsenpaar, Martijn en Malu Kolkman. Als nieuwe leden bij de vereniging werden welkom geheten Dennis Weikamp en Dionne Vrijdag. Laatstgenoemde zal hiermee als eerste vrouw toetreden tot het bestuur.

Carnavalsjaar geopend
Het hoogste woord van de avond was uiteraard aan Prins Edwin en Prinses Inge met hun van humor doorspekte proclamatie. Hun beider enthousiasme was groot, iets dat zeer aanstekelijk werkte. De Prins straalde van oor tot oor, terwijl zijn Prinses nog heel even trillende mondhoeken had bij het betreden van 'de tonne'. Die verdwenen echter snel. Harreveld gaat een grootse carnaval tegemoet. Terwijl een lange rij wachtenden klaar stond voor het feliciteren van de nieuwe hoogheden 'knapte' DJ Roel er al hevig op los. Met de leus 'Effen geen KTM, patatten of ne gehaktbal. Wi-j geeft now gas met carnaval,' was het Zandbieterscarnaval 2015/2016 dan ook voor geopend verklaard. Voor proclamatie en foto's, zie website.


www.zandbieters.nl