De Hamalandschool in Lichtenvoorde. Foto: Theo Huijskes
De Hamalandschool in Lichtenvoorde. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Geen nieuwe vloer voor gymzaal in Hamalandschool

Lichtenvoorde - Wanneer het aan het gemeentebestuur van Oost Gelre ligt, krijgt de Hamalandschool, SO-locatie aan de Van Ostadestraat in Lichtenvoorde, geen nieuwe vloer voor de gymzaal. De Hamalandschool maakt onderdeel uit van de plannen om in Lichtenvoorde een integraal educatief kindcentrum te realiseren. Het is volgens het college van b&w daarom aannemelijk dat in verband daarmee de gymzaal reeds op korte termijn niet meer gebruikt gaat worden. Eventueel kan worden volstaan met een kwalitatief mindere sportvloer met een overeenkomstige kortere levensduur.

Door Theo Huijskes

Schoolbestuur Stichting De Onderwijsspecialisten heeft reeds in november 2014 een aanvraag ingediend tot vervanging van de sportvloer in de gymzaal van de Hamalandschool op de SO-locatie. Vervolgens duurde het even alvorens de aanvraag in behandeling werd genomen. Dit omdat er eerst nadere informatie moest worden opgevraagd. Op basis van een naar aanleiding daarvan uitgebracht advies, werd besloten om de ingediende aanvraag af te wijzen. Als argument werd daarbij aangevoerd dat het vervangen van de sportvloer geen voorziening is welke op basis van de regelgeving bij de gemeente kan worden aangevraagd.
De regelgeving kent een limitatieve opsomming van voorzieningen, welke een schoolbestuur bij de gemeente kan aanvragen. Het vervangen van een sportvloer in een gymzaal valt daar niet onder. Wel ontvangt het schoolbestuur van de gemeente een vergoeding voor de exploitatie van de gymzaal. Met deze vergoeding in handen wordt men geacht ook de vervanging van een sportvloer te bekostigen. Vervolgens maakte het schoolbestuur bezwaar tegen de afwijzing. Een bemiddelingsgesprek was hiervan het gevolg. Naar aanleiding van dat gesprek heeft het schoolbestuur bij brief van 29 september 2015 nader onderbouwd waarom vervanging van de vloer in haar ogen noodzakelijk is.
Dit laatste was voor het college van b&w aanleiding om het verlenen van medewerking te overwegen. Die medewerking zou dan bestaan uit het vervangen van de sportvloer van de gymzaal, waarbij het financiële aandeel van de gemeente Oost Gelre zou worden vastgesteld op 50% van de kosten met een maximum van € 10.000,00. Dit voorstel werd in de collegevergadering van 27 oktober jl. aangehouden, dit in afwachting van opnieuw een gesprek met het bestuur van de Hamalandschool. Over dat gesprek wilde onderwijswethouder René Hoijtink niet al teveel kwijt. Wel dat het verloop daarvan voor het college van b&w voldoende aanleiding is om geen medewerking aan het verzoek te verlenen. Dit hoofdzakelijk vanwege de komst van een integraal educatief kindcentrum in Lichtenvoorde.