Otwin van Dijk hijst samen met wethouder Jos Hoendeboom de vlag. Foto: Eveline Zuurbier
Otwin van Dijk hijst samen met wethouder Jos Hoendeboom de vlag. Foto: Eveline Zuurbier Foto: Gerwin Nijkamp

Bouw BMV bereikt hoogste punt

MARIENVELDE – De bouw van de Brede Maatschappelijke Voorziening (BMV) in Mariënvelde loopt als een trein. "We liggen goed op schema: aan het enthousiasme van de Mariënvelders ligt het niet", zegt hoofdaannemer Hans Hutten van Wopereis Staalbouw. Maandag 23 november werd het hoogste punt bereikt. Een feestelijk moment en tevens een hoogtepunt voor inwoners van het kerkdorp, de betrokken bouwbedrijven en de gemeente Oost Gelre. De bouw van de BMV plus het bijbehorende installatiewerk wordt voor het overgrote deel door vrijwilligers gedaan. 'Ze werken aan een karwei wat veel goeds brengt voor Mariënvelde' luidt de arbeidsethos. In mei 2016 moet de bouw worden opgeleverd. De brede maatschappelijke voorziening biedt aan alle Mariënvelders van 0-110 jaar de breedst mogelijke zorg op maat: van huiswerkbegeleiding en voor eenzame mensen een treffen organiseren tot aan enkele uren een huisarts en een fysiotherapeut. De sportverenigingen krijgen een nieuwe sportvoorziening en ook zij dragen een steentje bij in het welzijn van Mariënvelde. "De bouw gaat wonder boven wonder goed met zowel niet-vakmensen als met vrijwilligers die hun vakkennis en ervaringen ervoor inzetten", vertelt Nico Klein Goldenwijk van het Mariënveldse bouwbedrijf. "Het vergt veel van een kleine dorpsgemeenschap, maar het is bijna ongekend dat we kunnen putten uit een lijst van 150 vrijwilligers die zich voor de bouw van de BMV hebben opgegeven. Diegene die werken komen op de zaterdag helpen", geeft Hans Hutten van Wopereis Staalbouw uit Doetinchem aan. Het bedrijf heeft de wortels in Mariënvelde liggen en is vanwege de bedrijfsgrootte en de aanbesteding voor het burgerinitiatief bij het Mariënveldse project betrokken.

Zelfs het Mariënveldse installatiebedrijf Rouwhorst Techniek werkt met tal van vrijwilligers. "De riolering en de waterleiding aanleggen, materialen aanvoeren kunnen vrijwilligers heel goed doen." Verder werkt de zorgcoöperatie als organisatie op de achtergrond mee aan de bouw. Hans Hutten en Nico Klein Goldenwijk: "We hebben een lijst met 150 vrijwilligers gekregen en de mensen die erop staan gerangschikt naar wat ze kunnen. Er is iemand van de zorgcoöperatie die rondbelt voor de juiste mensen die op een bepaald moment nodig zijn. Zij zijn ons uitzendbureau. Zo houden we op de bouw ook een goede balans tussen geschoolde vaktechnische vrijwilligers en vrijwilligers die zich gewoon hebben aangeboden om ons te helpen met tal van klussen. Kijk eens naar de bouwplaats. Je kunt hier bijna stellen dat er nergens een bouwplaats is die er zo netjes bijligt als hier."

Het bereiken van het hoogste punt wordt op de eerste vrieskoude morgen met een kop warme koffie en een plakje kruidcake gevierd. Voorzitter en oud-plaatsvervangend burgemeester van Oost Gelre, Marianne Kallen herhaalt haar eerder uitgesproken woorden van toen de eerste schop in de grond ging: "Ik ben ontzettend trots, vooral op alle vrijwilligers die er zijn. In Den Haag wordt over de participatiemaatschappij gesproken. Hier in Mariënvelde doen we het gewoon!" Ze vervolgt: "We zijn heel goed op weg en met al deze inzet zijn we voorbeeld voor andere kernen, met die verstande: 'wij zijn de eerste die het realiseren!'"

Zo heeft ook wethouder Jos Hoenderboom warme woorden nadat hij met Tweede Kamerlid Otwin van Dijk de vlag naar het hoogste punt van de bouw hees: "Mariënvelde weet als beste wat goed is voor het dorp. Wij zijn bestuurders en maken het beleid. Uiteindelijk moeten de mensen het zelf doen. Het verhaal van Mariënvelde klinkt als een klok. En het klinkt ook zoals het werkelijk moet klinken. Als je ziet welke energie hier loskomt… dat is geweldig"

Otwin van Dijk, die door de BMV was uitgenodigd om te komen kijken, zei het nieuws over wat er in Mariënvelde in de Achterhoek gebeurt, te verspreiden in de Kamer. "Eigenlijk zijn mensen een beetje klaar met de grote zorgorganisaties. We willen gewoon meer zeggenschap over onze zorg houden. De BMV-Mariënvelde is een klein, nee groot initiatief dat ook mogelijk is in wijken van steden."