Maar liefst 250 kerststallen zijn te zien in de Bonifatiuskerk. Foto: Eveline Zuurbier
Maar liefst 250 kerststallen zijn te zien in de Bonifatiuskerk. Foto: Eveline Zuurbier Foto:

Expositie Kerst van Stal in kerk wordt Lichtenvoords evenement

Lichtenvoorde - Het aantal van 250 kerststallen met kerstgroepen is niets teveel gezegd. De één voorzien van een stal en de andere met ontelbare schapen in de kudde… zullen vanaf zaterdag 12 december tot en met zondag 20 december in de Lichtenvoordse Bonifatiuskerk te zien zijn. De expositie Kerst van Stal wordt geopend door burgemeester Annette Bronsvoort waarna het Enschede's Kozakkenkoor een concert geeft. Entreekaarten in de voorverkoop verkrijgbaar bij het secretariaat van de parochie of via website Kerst van Stal. In de dagen daarna zijn er diverse koren en verhalenvertellers die meewerken (de entree is dan vrij) om bezoekers alvast in de kerstsfeer te brengen. De zaterdagavond wordt met lichte klassieke en kunstmuziek ingevuld door mezzo-sopraan Gery Vermeulen die op de vleugel begeleid wordt door Freddy van Maurik. Op de laatste dag van de expositie, op zondagmiddag 20 december geeft Gemengd Koor Lichtenvoorde een kerstconcert.

Hans Winters van de organisatie heeft opnieuw Ben Rouwhorst benaderd voor de samenstelling van de collectie kerstgroepen. De verzamelaar van heiligenbeelden stelt uit zijn collectie meer dan 100 kerststallen en kerstgroepen beschikbaar.

Dit keer zal er meer informatie over de figuren die de kerstgroep vormen worden gegeven. Zo zullen er groepjes Jozefbeelden, Mariabeelden, verschillende kribbetjes, engelen, herders, elk van de koningen bij elkaar gezet worden met de bedoeling de bezoekers te informeren over de betekenis van elk figuur in de stal. Tijdens 'Kerst van Stal' zal de bezoeker ervaren, dat er een grote diversiteit is in kerststallen een beelden. De engelenhemel met honderden engelen is een van de publiekstrekkers. Hans Winters: "De expositie Kerst van Stal is een jaarlijks terugkerend evenement voor Lichtenvoorde geworden, waarmee we verschillende combinaties van initiatieven mogelijk hebben gemaakt. De goede doelenmanifestatie 'Ook wij hebben een boodschap' hebben we geïntegreerd in de expositie. Ook hebben we aansluiting gezocht bij de koopzondag voor Kerstmis in Lichtenvoorde. Bezoekers worden verrast wanneer zij de expositie bezoeken."

Basisscholen doen mee
Ook bij de Bonifatiuskerk behorende grote kerststal is in deze expositieweek te zien. De kerk is sfeervol aangekleed. Inmiddels is er met de basisscholen contact gezocht en over de expositie Kerst van Stal gepraat. Alle scholen brengen een bezoek aan de grote kerststallenexpositie in de Bonifatiuskerk in Lichtenvoorde. Aan kinderen is de mogelijkheid geboden zelfgemaakte kerststallen tentoon te stellen. Ook worden zij uitgenodigd de 50, door hovenier Bluiminck beschikbaar gestelde kerstbomen te versieren. Dat kan zijn wanneer de school Kerst van Stal bezoekt of kinderen met hun ouders komen. De toren met het onlangs gerestaureerde uurwerk en de klokken zijn op gezette tijden te bezichtigen. Betrokken vrijwilligers die meegeholpen hebben bij deze restauratiewerkzaamheden leiden bezoekers rond in de toren van de Bonifatiuskerk.

Vereniging voor Oudheidkunde
In de Bonifatiuszaal in het parochiecentrum heeft de Vereniging voor Oudheidkunde Lichtenvoorde een foto-expositie ingericht over 'Vergeten foto's'. Dit zijn foto's over mens en maatschappij in Lichtenvoorde en de kerkdorpen Lievelde, Vragender, Harreveld, Zieuwent en Mariënvelde.

Zie voor ticketverkoop en de meest actuele informatie zie de website.


www.kerstvanstal.nl