Gemengd ensemble Gemak. Foto: PR
Gemengd ensemble Gemak. Foto: PR Foto:

Gemengd ensemble 'Gemak' op instuif

Lichtenvoorde - Zondag 29 november staat alweer de laatste Instuif van 2015 gepland in het Grand Café van Woon-en zorgcentrum Antoniushove te Lichtenvoorde. In verband met Kerstklokkenzondag wijkt deze datum af van de traditionele Instuif op de eerste zondag van de maand. Het programma op deze middag zal in zijn geheel ingevuld worden door GEMAK.

Het gemengd koor GEMAK is eigenlijk een uitloper van het revuegezelschap "De Notenkrakers" uit Zieuwent. Na 50 succesvolle jaren is het doek voor dit gezelschap gevallen. Maar zoals zo vaak gebeurt bleek ook hier al snel dat het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Enkele enthousiaste zangers en zangeressen besloten om 'enkel uit liefhebberij' af en toe bij elkaar te komen om samen te zingen. Er ontstond min of meer een vaste zanggroep van vijf dames en vijf heren.

Eind 2002 besloot deze vriendengroep als dubbelkwintet door te gaan en men begon te werken aan een breed repertoire. Naast enkele nummers uit de revuetijd kwamen er oude en nieuwe Duitse, Franse, Engelse en Nederlandstalige liederen op de lessenaar. En uiteraard kon en mocht het dialect niet ontbreken. Inmiddels is hun zangdossier rijkelijk en gevarieerd gevuld. Toch zal men dit koor niet of nauwelijks tegenkomen op openbare podia. "We zingen vooral om het plezier", zegt dirigent Willie Penterman, "maar soms kunnen we niet om de vraag voor een optreden heen". Dat is het geval op zondag 29 november 2015. Speciaal voor de Instuif heeft de groep een programma samengesteld met als titel "Van vrogger en later". Een programma met liedjes over toen en nu, die je raken maar vooral laten (glim-)lachen. Naast zang is er ook aandacht voor conferences. Een uitdaging voor Ben Donderwinkel, een van de leden van GEMAK en ooit presentator, conferencier bij De Notenkrakers. Op zijn manier zal hij ons op humoristische wijze meenemen in zijn herinneringen en fantasieën over de tijd van vrogger en later. Op 29 november kunt U dus getuige zijn van één van de spaarzame optredens van Gemak in het openbaar. Een unieke kans dus voor een ieder die van zang en humor houdt. (Zie ook de rubriek Keitjes.)