Wethouder Personeelszaken René Hoijtink. Foto: Theo Huijskes
Wethouder Personeelszaken René Hoijtink. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Uitbreiding formatie bij
gemeente Oost Gelre

Oost Gelre - Het college van B en W van de gemeente Oost Gelre heeft besloten om de bestuursondersteuning uit te breiden met een fulltime adviseur. Dit is het gevolg van het door het managementteam (MT) genomen besluit om een aantal aanpassingen door te voeren met betrekking tot de gemeentelijke organisatie. Die aanpassingen hebben volgens het college niet direct te maken met wezenlijke veranderingen. Wel met het gegeven dat men er helemaal van overtuigd is dat de organisatie beter kan functioneren en presteren.

Door Theo Huijskes

Wethouder en portefeuillehouder personeelszaken René Hoijtink geeft aan dat de ondersteuning van een nieuw aan te trekken fulltime kracht met name bedoeld is voor de gemeenteraad, het college en de directie.

"Op dat terrein is een aanpassing, uitbreiding oftewel verbetering noodzakelijk. Wij zijn volop bezig met een verbouw en herinrichting van het gemeentehuis. Daarbij wordt tegelijkertijd gekeken of de personeelsformatie helemaal goed en in balans is. De uitbreiding met een bestuursadviseur heeft onder andere te maken met het gegeven dat de bestuurlijke aangelegenheden sneller en beter kunnen lopen. Zo hopen wij te bereiken dat de integrale afstemming van de college-, commissie-, raads- en andere stukken sneller en beter gaat. Verder willen wij een snellere doorlooptijd bewerkstelligen en bovenal meer kwaliteit in en van de stukken."

Ook het MT is van mening dat er als organisatie op bepaalde onderdelen beter gepresteerd kan worden. Het MT hoopt dat met de uitbreiding te kunnen bereiken door zaken efficiënter te organiseren uit oogpunt van een goede bedrijfsvoering.
De veranderingen gaan betrekking hebben op de invulling van een aantal functies in de gemeentelijke organisatie, de samenstelling van de afdelingen, het integraal werken en de span of control voor afdelingshoofden.

Vervolgens denkt men dan de werkprocessen rondom de college- en raadstukken te hebben verbeterd, waarbij tevens de (ad hoc) thema's vanuit het college de noodzakelijke aandacht krijgen. De nieuwe bestuursadviseur geeft straks ook beleidsmatige ondersteuning aan de directeur en aan het college van B en W over afdelingsoverstijgende thema's op het terrein van juridische en/of bestuurskundige aangelegenheden, zoals de opvang/huisvesting van vluchtelingen.

Het college heeft in de afgelopen week tevens besloten om een tijdelijke uitbreiding van formatie met 1 fte door te voeren op de afdeling Informatiemanagement, unit centraal applicatiebeheer. Het betreft hier de functie van unit centraal applicatiebeheerder voor een periode van maximaal twee jaar. Hiervoor is incidenteel een bedrag beschikbaar gesteld van 20.000 euro voor de kosten van tijdelijke inhuur tot het moment van invulling van de gevraagde formatie.