Praktijkles van een bioloog van het Waterschap. Foto: Rob Stevens
Praktijkles van een bioloog van het Waterschap. Foto: Rob Stevens Foto: Rob Stevens

IVN start weer met een gidsencursus

Goed afgeronde cursus geeft recht op titel 'IVN-natuurgids'

REGIO - Wie door één van de talrijke natuurgebieden in De Achterhoek loopt wordt als vanzelf geconfronteerd met vragen. Wat is dat voor plant? En wat is dat voor paddenstoel? Is dat nou een libel of een waterjuffer? Niet altijd even makkelijk te beantwoorden vragen. Een IVN-gids weet de antwoorden vaak wel en wil ze ook graag delen met anderen. IVN start binnenkort met een IVN-gidsencursus.

Door Rob Stevens

Er zijn in Nederland meer dan 45.000 planten, schimmels, dieren en andere organismen. Ondoenlijk om van alles wat te weten. Maar het is wel heel leuk om aan een mede-wandelaar iets wetenswaardig te kunnen vertellen over een plant, paddenstoel, boom of dier. Kennis van de samenstelling van een plant helpt bij het determineren. En wist u dat een paddenstoel aan de onderkant van de hoed plaatjes heeft, buisjes of anderszins?

Wie in grote lijnen meer wilt weten van niet alleen dat wat groeit en bloeit, maar ook hoe ons landschap zich heeft ontwikkeld tot hoe het er nu uit ziet, is wellicht geïnteresseerd in de IVN-cursus die begin volgend jaar start in Eibergen.

Ben ter Braak is zelf ook IVN-gids en coördinator PR en Communicatie van de IVN-afdeling Oost Achterhoek. Hij vertelt: "De cursus is bedoeld voor enthousiaste natuurliefhebbers. Het traject kent een formele afsluiting die, mits deze met goed gevolg wordt afgelegd, recht geeft op de titel: 'IVN-natuurgids'. Het is een brede cursus, je komt er werkelijk met alle facetten van de natuur in aanraking. En ook de relatie van natuur(ontwikkeling) met allerlei ecologische en culturele aspecten komt aan de orde. De cursusgroep komt één maal in de veertien dagen bijeen.

Die week kent dan op de dinsdag een lesavond en op de zaterdagochtend een excursie. Als eindopdracht maak je een werkstuk en verzorg je een wandeling voor een groep waar ook een gecommitteerde deel van uitmaakt. Je merkt al tijdens de cursus dat iedere gids zijn eigen interesses en deskundigheid ontwikkelt. Op basis van die deskundigheid kunnen gidsen vervolgens, als ze dat willen, worden ingezet als begeleider van een IVN-wandeling, thema-avond of ander evenement. Anderen richten zich meer op de jeugd of bestuursfuncties. Iedereen vindt op den duur zo wel zijn of haar plek bij het IVN." De nieuwe INV gidsen-cursus loopt van januari 2016 tot juni 2017. Het gaat in totaal om zo'n 60 bijeenkomsten. De lesweken (om de week) bestaan uit een theorieavond (19.30-22.00 uur) op de dinsdag en een praktijkochtend (9.30-12.00) op de zaterdag erna. De eerste bijeenkomst is dinsdagavond 5 januari 2016.

Ben ter Braak: "Natuur moet je beleven en beleving maakt deel uit van alle bijeenkomsten. Daarom willen we de deelnemers voorafgaande aan de cursus graag persoonlijk ontmoeten om met elkaar de inhoud van de cursus door te nemen. Belangstellenden worden daarom gevraagd om via mij een afspraak te maken voor een introductiegesprek."

Zie ook de advertentie elders in deze krant.


benterbraak@kpnmail.nl of tel. 06-53690089