Postcommandant Ilona Oolthuis, Marijke Boschker, brandweerman Martin Boschker en burgemeester Annette Bronsvoort. Foto: Brandweerpost Lichtenvoorde
Postcommandant Ilona Oolthuis, Marijke Boschker, brandweerman Martin Boschker en burgemeester Annette Bronsvoort. Foto: Brandweerpost Lichtenvoorde Foto:

Jubilarissen brandweer in het zonnetje op korpsavond

Lichtenvoorde - Vijf jubilarissen werden tijdens de korpsavond van de brandweerpost Lichtenvoorde op zaterdag 28 november in het zonnetje gezet. Ook nam een brandweerman na 26 jaar trouwe dienst afscheid. Clustercommandant Achterhoek Oost Hilbrand Meijer en burgemeester Annette Bronsvoort spraken hun waardering uit voor hun inzet. Postcommandant Ilona Cuppers richtte een persoonlijk woord richting de zes brandweerlieden.

Door: Eveline Zuurbier

Brandweerman Martin Boschker is binnen het brandweerkorps Lichtenvoorde een gewaardeerd instructeur die menig lid heeft opgeleid. Op de avond ontvingen ook drie jonge brandweerlieden een diploma voor bevelvoerder en pompbediende die Martin Boscker opleidde of oefeningen voor voorbereidde. Op de dag van het slagen van Niels Eskes vertelde Martin Boschker op de oefenavond van diezelfde dag dat hij ermee ging stoppen. Hij kreeg van burgemeester Annette Bronsvoort en postcommandant Ilona Cuppers een speciaal ontworpen penning uitgereikt.
"Als gasexpert bij Nuon, heb je incidenten altijd goed voorbereid. Voor de oefeningen was altijd alles goed geregeld", zei Ilona Cuppers in haar woord. Burgemeester Annette Bronsvoort prees Martin Boschker als een persoon die op en top vrijwilliger is waarop de samenleving trots mag zijn. "Altijd die pieper op zak en er rekening mee houden dat hij af kan gaan, want er is brand", zei ze. Martin Boschker bedankte daarop zijn medebrandweerlieden. "Ik hoor iedereen zeggen dat vrijwilliger-zijn voorop moet staan, maar het is ook een stuk kameraadschap waarop je vertrouwt om dit te kunnen zijn."

Op de avond vierden vijf vrijwilligers hun jubileum. Frank Tijdink en Erik Leferink omdat zij 30 jaar in dienst zijn en Chris Marijnusse, Marc Hummelink en Barry Meulenbeek zijn 12½ jaar trouw aan de brandweer. Burgemeester Annette Bronsvoort en Ilona Cuppers reikten de bijbehorende oorkondes en de medailles uit. Clustercommandant Hilbrand Meijer toonde in een woord zijn respect voor het korps. "Trainen en opleidingen zijn een enorme inspanning en nodig zodat jullie de kwaliteit kunnen leveren. Als vrijwilliger die grote incidenten bestrijdt dien je die ondersteuning te krijgen." Hij ging verder in op de grote reorganisatie die de brandweer in een veel groter geheel, de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland te wachten staat. Op 1 januari 2016 houdt het team cluster Achterhoek-Oost op te bestaan en 1 juli 2016 is de kanteldatum.