Er werden maar liefst 1083 fietsen ter keuring aangeboden. Foto
Er werden maar liefst 1083 fietsen ter keuring aangeboden. Foto Foto:

Kinderen kunnen weer goed verlicht naar school dankzij fietskeuring door VVN

Lichtenvoorde - Op 10, 11 en 12 november hebben 18 vrijwilligers van VVN, Veilig Verkeer Nederland afdeling Lichtenvoorde, alle basisscholen en scholen voor speciaal onderwijs in Lichtenvoorde en de kerkdorpen bezocht om de fietsen van alle leerlingen van de groepen 4 t/m 8 te keuren op deugdelijkheid ten einde onder alle omstandigheden verantwoord aan het verkeer te kunnen deelnemen.

Eén school koos er helaas voor om alleen de fietsen van de leerlingen uit groep 7 te laten keuren. Door de overheid zijn wettelijke eisen vastgesteld waaraan een fiets moet voldoen. Er werden maar liefst 1083 fietsen ter keuring aangeboden. Natuurlijk worden fietsen die geen of kapotte verlichting hebben niet goed bevonden. Ook ontbreekt er vaak een bel of reflectors in de wielen of pedalen. Kortom: soms moet een fiets worden afgekeurd. Bovendien valt op het internet te lezen dat politie meer gaat toezien op met name goede verlichting tijdens de donkere dagen. Daarbij is ook VVN een actie gestart die nog eens een goede verlichting promoot. Van de 1083 fietsen (vorig jaar 1205) werden er 165 (vorig jaar 119) aangemeld voor een herkeuring welke plaats had op 25 november. Daarvan werden er maar liefst na de herkeuring 32 (vorig jaar 18) niet goed genoeg bevonden. Dat zijn er relatief beduidend meer dan vorige jaren en daar wordt de VVN niet vrolijk van. Het baart hen zorgen en zij beraden zich hoe zij volgend jaar een andere, maar betere uitslag kunnen bevorderen. Het is dus niet voor niets dat VVN veiligheid promoot en daarbij support ervaart van veel ouders en de scholen. Per slot van rekening kun je stellen dat het toch wel een gezamenlijke, maar met name een grote verantwoordelijkheid van ouders is om hun kind veilig de weg op te sturen.
De VVN hoopt dan ook en streeft ernaar dat alle kinderen, zonder uitzondering, veilig en op een veilige fiets deelnemen aan het steeds intensiever en risicovoller wordende verkeer. En laten we vooral niet denken: "Het zal zo'n vaart niet lopen", want een ongeluk zit in een klein hoekje!