De imkers van bijenstal De Beezenmoat zijn gestart met aanleg van boomgaard in Wentholtpark. Foto: Eveline Zuurbier
De imkers van bijenstal De Beezenmoat zijn gestart met aanleg van boomgaard in Wentholtpark. Foto: Eveline Zuurbier Foto:

Boomgaard en bomentuin voor bijen Wentholtpark

LICHTENVOORDE – Zorgen rond het voortbestaan van bijenvolken, hommels en wilde bijen treffen niet alleen ecologen en de klimatologen in Parijs deze dagen, maar ook hele economieën. Het gaat over miljarden euro's die afhangen van de bijen. Fruit, groente, granen en ook amandelen in gevulde speculaas groeien niet zonder de bestuiving van bijen, vertellen de imkers van de bijenstal De Beezenmaot in het Wentholtpark. De imkers willen op lokaal niveau blijvend aandacht houden voor het belang van bijen. Daarom zijn ze gestart met de aanleg van een boomgaard met fruitbomen, een haag van sneeuwbes er rondom heen én een bomentuin met zogenaamde drachtbomen: boomsoorten die dracht produceren, het voedsel voor bijen in de vorm van stuifmeel en nectar, interessant voor bijen. De boomgaard en de bomentuin zijn voor iedereen toegankelijk. "De grond hier in het Wentholtpark is ten slotte van de gemeente. Het is een prachtig park, die wij nog mooier willen maken", aldus één van de imkers.

Door Eveline Zuurbier

Terwijl gure wolken vol regen boven de hoofden van de imkers voorbij drijven, zuigen de laarzen zich vast in de natte grond. Elke voetstap maakt geluid. Het riet dat diep doorbuigt in de wind, maakt diagonale lijnen langs de waterkant. Een waterhoentje duikt weg. De plantkuilen die de imkers uitgraven, vullen zich direct met water, maar lijken weer op te drogen als ze een boom planten en aanaarden. "Ja, dit hebben we allemaal over voor de hobby en voor de bijen", merken ze met een knipoog op. De olijfwilg die dichtbij de vlinderwal wordt gepoot, bloeit.


Lees verder op pagina 11