"De boomgaard krijgt een picknicktafel waar je 's zomer lekker kunt genieten"

Vervolg van voorpagina

Lichtenvoorde - "We planten verschillende bomen. We creëren zo biodiversiteit, het verschil in bloeitijden en bloeisoorten voor tal van insecten. Bijen moeten vanaf het vroege voorjaar tot in de late herfst stuifmeel en nectar kunnen halen uit verschillende bloemen van planten, struiken en bomen. Al met al komt dit ten goede aan de gezondheid en voeding van zowel de bijen als wij mensen", vertellen de imkers hun verhaal.

In de boomgaard komt een picknicktafel waar je in de zomer lekker kunt genieten van de natuur in het park. Zoals elke boomgaard is omgeven door een haag, meestal elzen, krijgt ook de boomgaard in het Wentholtpark een haag. Vanwege de grote hoeveelheid nectar tijdens de bloei, hebben de imkers gekozen voor een sneeuwbeshaag. Binnen de vereniging zijn er imkers die hun kasten verhuren aan boeren in de omgeving. Het Lichtenvoordse bloemencorso heeft bijenkasten van de imkers op de dahliavelden staan. Ook adviseren de imkers de gemeenten bij de aanplant en onderhoud van de perken. "Voor de insecten is het beter te snoeien of te maaien na de bloei. We hebben de gemeente gevraagd om jaarlijks een derde van wilgen te snoeien, zodat er bloei blijft en de bijen niet hoeven te verhongeren. In de gemeente Aalten is men begonnen met akkerranden aan te leggen."
Gemeente Oost Gelre en de provincie Gelderland subsidiëren het project van de imkervereniging. Het project hebben de imkers uitgelegd aan de buurt tijdens een avond in Marianum. "Het is een gezamenlijk initiatief dat ten goede komt aan de natuur en het landschap. Het draagt bij aan de beleving van de omgeving, het beheer en het onderhoud ervan", licht André te Brake van de gemeente Oost Gelre toe. In totaal ontvangen de imkers 3200 euro voor het project. Het geld komt uit een subsidiepot waaruit ook de uitkijktoren in het Vragenderveen, het 'moet kunnen-project' waar landeigenaren elk een boom doneren en de Besselinkschans zijn bekostigd. Alle projecten hebben als doel de burgerbetrokkenheid te vergroten.