Door het dorpshuis galmen op de repetitieavond de trompetten en zangklanken. Foto: Eveline Zuurbier
Door het dorpshuis galmen op de repetitieavond de trompetten en zangklanken. Foto: Eveline Zuurbier Foto:

Harrevelds trots begint aan 50 jaar Muziekvereniging St. Agatha

HARREVELD – Ze spelen liever een concert in het plaatselijk dorpshuis omdat ze dan alles wat ze muzikaal in huis hebben kunnen laten horen, dan dat ze door de straten van Harreveld lopen. Muziekvereniging St. Agatha opent op zaterdag 19 december hun vijftig jarig bestaan met een musicalconcert in Dorpshuis 't Kempken. In het dorpshuis weten ze het zeker: 'als St. Agatha er niet zou zijn, is het in Harreveld een dooie bedoeling'. Ze spelen bij de opening van de kermis, in de carnavalsoptocht, brengen serenades aan inwoners, begeleiden de schutters en de vogel naar het terrein en halen Sinterklaas op. 'Hoe zou het zonder Muziekvereniging St. Agatha moeten?'

Het is maandagavond, de vaste oefenavond van St. Agatha in 't Kempken. Als de vrijwilligers André Meekes en Hank Kampshof de laatste koffiekopjes en waterglazen opruimen, komt het hoge woord eruit. "Harreveld staat bekend om de vele muziekbandjes en talenten. We zijn een muzikaal dorp waar de wortels toch bij de muziekvereniging St. Agatha liggen. Busted, Premium, Freek & Suzan…"

Daar dachten meester Nijs en pastoor De Bruin destijds bij de oprichting heel anders over. 'Harrevelders zijn niet muzikaal', zei de hoofdmeester van de school. 'Als de vereniging naar de kerkpatrones Sint Agatha wordt genoemd, steun ik haar', zei de pastoor. Dat was in 1966. Twee jaar later waren de leden klaargestoomd voor een eerste optreden. Dat gebeurde vanaf een zelfgebouwde carnavalswagen. De instrumenten waren grotendeels geleend van verenigingen uit de buurt. De drumband bestond al zo'n tien jaar langer, maar liet zich niet bij elk dorpsfeest horen. Aanvankelijk speelden daar alleen de jongens van het internaat in. Zij gingen dikwijls in de weekenden naar huis waardoor het spelen bij de feestelijkheden in het dorp problematisch werd.

Drumband kreeg in 1976 officieel bestaansrecht

De Harreveldse jongens mochten later ook meespelen en kreeg de drumband in 1976 officieel bestaansrecht onder de naam 'Freule van Dorth'. De drumband is opgegaan in een muziekvereniging waardoor ze in staat is geworden concerten en complete muziekshows te geven. "St. Agatha organiseert veel in Harreveld. Ze hebben bij de opening van dit dorpshuis een fantastisch concert gegeven. Het was uitverkocht."

Harreveld een muzikaal dorp
Door het dorpshuis galmen op de repetitieavond de trompetten en zangklanken. 'Ze gelooft in mij', de titelsong van de bekende musical over het leven van André Hazes klinkt al goed. Ze zijn enkele maanden bezig met oefenen. Oud-leden en muzikale Harreveldse talenten zijn aangeschreven en gevraagd om mee te spelen of te zingen. "Ze hebben bandjes gevormd of zingen in een bekend koor en komen voor het jubileum terug naar Harreveld. Voor zover het kan, komen zij elke maandag terug naar hun geboortedorp voor de repetitie." Er wordt voor deze uitvoering professioneel ingezet. Mocht er een muzikant ziek zijn dan zijn er leden van de Harmonie Zieuwent-Mariënvelde die kunnen invallen. Tussen beide dorpsharmonieën bestaat een jarenlange samenwerking in de vorm van een jeugdopleiding.

Dat Harreveld in de loop der jaren muzikaler is geworden wijdt bestuurslid Ivo Kampshof aan dat er op school veel aandacht in de vorm van AMV (Algemene Muzikale Vorming) is dat door Muziekschool BoogieWoogie wordt ondersteund. De meeste kinderen volgen ook muzieklessen bij BoogieWoogie.

Toch staan de ontwikkeling van de vele muziekbandjes uit Harreveld en die van Muziekvereniging St. Agatha op gespannen voet, moet Ivo Kampshof bekennen. Menig band heeft muzikale vleugels gekregen bij St. Agatha.

Jubileumjaar 2016
Het eerste jubileumconcert op 19 december staat in het teken van de musical. Soundtracks uit onder meer Grease, Mama Mia en The Lion King zijn er te horen. De entree is gratis: een traktatie aan het publiek. In 2016 vindt er in het weekend van 16 en 17 april een concert met de jeugd plaats. Volgend jaar november beëindigt de Harreveldse muziekvereniging het jubileumjaar met een daverend slotconcert dat in het teken staat van lichte muziek, bekend staand onder de naam Sssst… Agatha.