Schrijfmarathon voor Amnesty. Foto: PR
Schrijfmarathon voor Amnesty. Foto: PR Foto: PR

Schrijfmarathon Amnesty

LICHTENVOORDE - Wie kent Amnesty International niet? De enige mensenrechtenorganisatie waar je gewoon lid van kunt worden. Ook in Aalten en Oost-Gelre is een werkgroep actief. Doe ook mee aan Amnesty's internationale schrijfmarathon.

Op 10 december is het de jaarlijkse Dag van de Mensenrechten. Op deze dag organiseert Amnesty een schrijfmarathon. Deze brieven worden naar autoriteiten gestuurd van landen waar ernstige mensenrechtenschendingen plaatsvinden. Hierop worden ze opmerkzaam gemaakt en men wordt opgeroepen hierop actie te ondernemen. En dit leidt echt tot goede resultaten. Daarnaast kunnen groetenkaarten geschreven worden voor mensen die onrechtmatig gevangen zitten en voor hun families. De ervaringen met de schrijfmarathon in 2014 waren overweldigend. Vanuit Nederland zijn circa 70.000 brieven verstuurd. De meeste politieke- en gewetens gevangenen waarvoor actie gevoerd werd zijn vrijgelaten. Vanuit Oost Gelre werden 196 brieven verstuurd en dit jaar streven we naar 250 brieven voor zes slachtoffers van mensenrechten schendingen. Van 10 uur 's ochtends tot 10 uur 's avonds staat in een sfeervolle ruimte een schrijftafel en de koffie voor u klaar in boekhandel LICHT, Dijkstraat 13 in Lichtenvoorde. Voorbeeldbrieven zijn beschikbaar en groetenkaarten met postzegels kunnen ter plaatse worden gekocht.

Burgemeester Berghoef komt uit Aalten en opent de schrijfestafette om 10 uur 's morgens. En Marieke Frank, de loco-burgemeester van Lichtenvoorde komt 's avonds schrijven. Ook kinderen doen mee aan de schrijfmarathon met het maken en sturen van groetenkaarten. De kinderen die op 9 december van 14.30 uur tot 16.30 uur de jeugdinloop van 2Gether bezoeken op hetzelfde adres, worden getrakteerd op een AmnesTeatime. Dat lijkt op een echte High Tea, compleet met lekkere koeken die versierd mogen worden en wat te drinken erbij. De kinderen krijgen ook een filmpje te zien over kinder- en mensenrechten en zullen eveneens zelf mooie groetenkaarten maken die verstuurd worden naar verschillende gevangenen.

Decemberactiviteiten
De werkgroep heeft de maand december uitgeroepen tot 'Maand van de Mensenrechten' want ook bezoekers Adventsmarkt Aalten, Kerst van Stal Lichtenvoorde en het Weihnachtsoratorium in Zieuwent worden uitgenodigd om een brief of petitie te ondertekenen: opdat Vrijheid, Gerechtigheid en Vrede zich verspreidt over heel de wereld.


aalten-oostgelre.amnesty.nl

Schrijfmarathon voor Amnesty