Theo en Margreet maken zich, met vier kinderen, voorlopig nog niet druk over de opvolging. Foto: PR
Theo en Margreet maken zich, met vier kinderen, voorlopig nog niet druk over de opvolging. Foto: PR Foto: PR

Bleumink viert 100-jarig bestaan

Het voormalige café is verbouwd tot woonruimte

BELTRUM - Het is een bekend pand aan de Deventer Kunstweg 3 in Beltrum: VOF Bleumink Agrarisch Verzorgingsbedrijf, dat volgende maand honderd jaar bestaat. Tijd voor een feestelijke receptie met alle klanten en leveranciers.

"Uiteraard gaan we dit vieren, 100 jaar, da's toch wel een feestje waard," vertellen Theo en Margreet Bleumink. Theo is de zoon van de bekende Jan Bleumink die het bedrijf samen met zijn vrouw Jo jarenlang heeft gerund. Zijn enige broer Henk was één van de vaste werknemers. Jan en Henk waren op hun beurt de zonen van Tone Bleumink, ook wel bekend als Tone van de Pelle. Tone kwam uit een gezin met 10 kinderen, Jan uit een gezin van 12 kinderen. "De opvolging was toen geen probleem", vertelt Theo. "Voor mij als enig kind was het anders, maar ik heb er nooit spijt van gehad."

Bedrijf, café en voetbalveld
Theo is in 1988 in het bedrijf gestapt dat daarmee een VOF werd. Later, in 1996, is ook Margreet (Bleumink-Heutinck) bij in deze VOF gestapt. "Moeder is in 2007 overleden en exact vier weken later is vader ook gestorven. Ja, ik denk inderdaad van verdriet", zegt Margreet. "Vanaf 1991 tot aan het overlijden hebben vader en moeder hier bij ingewoond. We hebben het café dat hier vroeger bij zat verbouwd tot woonruimte voor Jan en Jo. Het was een hele andere tijd toen vader en moeder nog in het bedrijf werkten. Het café zat er natuurlijk nog bij net als het taxibedrijf en moeder kookte dagelijks voor het voltallige personeel. Dat doe ik niet. Ook werd er jaarlijks een groot feest gegeven hier op het terrein. Veel koppels uit Beltrum hebben elkaar dan ook hier ontmoet en verkering gekregen. Nee, wij niet. Wij hebben elkaar op de Beltrumse kermis leren kennen, bijna hetzelfde."
Oom Henk, die een vaste werknemer was van het bedrijf, leeft gelukkig nog wel. "Hij komt regelmatig hier op het bedrijf. In 1997 moest hij noodgedwongen stoppen door zijn ziekte maar hij is nog steeds van alles op de hoogte en voelt zich erg betrokken bij het bedrijf en bij ons gezin", aldus Theo.

Ter ere van Jan en Jo
Het is ook om vader en moeder te eren, dat de familie Bleumink het 100-jarig bestaan viert. "We vinden het toch wel heel mooi dat we dit hebben voortgezet, we zijn blij dat we het gaande hebben kunnen houden. Vader en moeder zouden het prachtig hebben gevonden. Ze waren erg betrokken bij het sociale leven in Beltrum. Dat zijn wij ook; we sponsoren met veel plezier verschillende voetbalteams van Vios en FC Heelweg en hebben natuurlijk ook een hoop vaste klanten in Beltrum en omgeving." De klantenkring van Bleumink is solide. Sommigen bedrijven zijn al tientallen jaren klant. Zij hebben ook de ontwikkeling van het bedrijf van dichtbij meegemaakt. "Er is een hoop veranderd, nu maken we veel gebruik van de computer en uiteraard zijn de machines anders en beter. Maar het ouderwetse goede contact met de klant is gelukkig gebleven. We hebben 5 man personeel en doen eigenlijk alles wat een loonbedrijf ook doet op het gebied van landbouw en grondverzet. Het gaat nu alleen sneller: waar we vroeger 5 hectare deden doen we nu in dezelfde tijd 20 hectare."

Theo en Margreet maken zich voorlopig nog niet druk over de opvolging. "We hebben vier kinderen, Linde van 10, Meyke en Jouk van 14 en Daaf van 18. Daaf heeft heel veel andere hobby's en interesses en is veel bezig met de computer. Zo is hij momenteel bezig met het bouwen van onze website die in december in de lucht gaat, www.vofbleumink.nl. Onze Jouk is vaak op het bedrijf te vinden en wil er ook alles van weten. Onze hoop is voorlopig op hem gevestigd!" Maar eerst viert de familie het 100-jarig bestaan met een doorlopende feestelijke receptie op het bedrijf. Zie de advertentie elders in deze krant.

Luchtfoto van het bedrijf.
Tone van de Pelle met de pers. Foto: PR