Hans Winters, organisator Kerst van Stal en Ben Rouwhorst. Foto: Eveline Zuurbier
Hans Winters, organisator Kerst van Stal en Ben Rouwhorst. Foto: Eveline Zuurbier Foto: Eveline Zuurbier

Een leven tussen heiligenbeelden en kerststallen

ULFT – "Soms staat er een doos achter het huis vol kerkelijke attributen en dan vind ik het jammer dat er geen afzender bij staat om de gever te bedanken." Ben Rouwhorst is verwoed verzamelaar van allerlei devotionalia (kleine religieuze gebruiksvoorwerpen, voornamelijk in gebruik in rooms-katholieke kringen; red.). Voor de derde keer levert hij een collectie uit zijn grote verzameling kerkelijke spullen voor een expositie in de Bonifatiuskerk in Lichtenvoorde: Kerst van Stal. Zijn huis in Ulft staat vol met religieuze kunstobjecten. Van slaapkamerwijwaterbakjes en rozenkransen op een deur tot aan iconen en de piëta in een hoge glazen stolp. De visite kijkt haar ogen uit: mensen weten wat hij zoal verzamelt en komen hem de devote spullen brengen. Zelf vindt hij het beeld van Jezus met Johannes het allermooiste. Het beeld pronkt in de kamer op een eiken televisiekastje. Een televisie staat er niet. De beelden en andere kerkelijke spullen vertellen hem voldoende. Regelmatig exposeert hij collecties. Tot ver in Overijssel leent hij collecties uit.

De Gelderlander kopte eens boven een interview met Ben Rouwhorst: 'Een zolder vol religieuze pruttel'. "Ik vond dat geen leuke kop, maar toen ik kort daarna bij een oude vrouw op bezoek ging, zei ze me: 'Ben, dat moet je heel betrekkelijk zien. De jeugd noemt het toch pruttel?' Naar aanleiding van dat artikel kreeg ik tal van spullen. Ze werden met een warme hand gegeven alsof ze wilden zeggen: doe er iets goeds mee. Zo kreeg ik uit Friesland een doos met foto's van een priesterwijding. Om het tijdsbeeld te laten zien is dit mooi, maar om het te tentoonstellen zijn de foto's te specifiek."
De hobby kerkelijke spullen verzamelen komt voort uit het verleden. Eens wilde Ben Rouwhorst missionaris worden en afreizen naar het gebied waar de Eskimo's wonen. Het noviciaat bepaalde echter anders. Hij zou er niet geschikt voor zijn, waren de bevindingen in deze proefperiode. De kant van de economie zou meer bij hem passen. Behorend bij de Missionarissen Oblaten van de Onbevlekte Maagd Maria studeert hij in Frankrijk en Duitsland en loopt hij stage in Rotterdam, maar tot een wijding komt het in die dagen niet. Hij komt terug naar zijn geboortestreek: Zieuwent en omgeving en wordt aangesteld als directeur van 'de Boterfabriek' in Lichtenvoorde. Toen het gemeenschappelijk doel door de schaalvergroting omsloeg naar steeds meer 'dat harde zakelijke' vond hij geen voldoening meer in zijn werk. "Ik miste de aspecten van ontwikkelingswerk en een bepaalde missie." Hij komt terecht bij het jeugdwerk in Harreveld en na een opleiding maatschappelijk werk krijgt hij een nieuwe baan bij de gemeente Bergh waar hij zich bezighoudt met immateriële hulpverlening. Naar Bens zeggen was Bergh de enige gemeente die dit had. Wanneer dat omgevormd wordt naar Sociale Zaken, vindt hij dat hij op een grotere afstand met de mensen komt te staan dan in de functie ervoor. Hij kijkt uit naar ander werk.
De geboren Zieuwentenaar is inmiddels al vele jaren gepensioneerd maar heeft in het verzamelen van devotionalia en in het algehele ontwikkelingswerk dat bij zijn functies behoorde, de verbondenheid met religie behouden. In Ulft is hij betrokken bij de oudheidkundige vereniging en het ijzermuseum-innovatiecentrum in de DRU in Ulft. De geschiedenis rondom de Moezeköttel in Megchelen heeft hij doen herleven. Nu is hij druk met het oprichten van een stichting waaronder hij zijn verzameling devotionalia onder gaat brengen. De kerststallen en kerstgroepen stelt Ben Rouwhorst gratis beschikbaar voor exposities als Kerst van Stal. 'Anders blijft het in de dozen zitten en heeft niemand er wat aan', vertelt hij. "Het spul verzekeren is eigenlijk niet mogelijk. Dan wordt het bewaren en het exposeren onbetaalbaar. Voor de expositie Kerst van Stal stelt hij een film beschikbaar waarin uitleg wordt gegeven over de heiligenbeelden en over de verering ervan. Ook is er een collectie borduurwerken te zien met daarop religieuze afbeeldingen die te maken hebben met Kerstmis.

Kerst van Stal is te zien van 12 t/m 20 december van 9.00 -21.00 uur in de Bonifatiuskerk, Lichtenvoorde.