Bekende taferelen straks in Expeditie Noordkaap
Bekende taferelen straks in Expeditie Noordkaap Foto: PR

'Een ontspannende spannende toertocht waarin de deelnemer centraal staat'

Achterhoek/Lichtenvoorde- '8000 Kilometer avontuur.' Zo omschrijven de organisatoren Expeditie Noordkaap, een 8-daagse toertocht naar het noordelijkste puntje van het Europese continent, die de deelnemers naar de mooiste plekken in Scandinavië brengt, met als hoogtepunt een bezoek aan de Noordkaap zelf. Eric Huinink en Gerard Dusseldorp vertellen vol enthousiasme over de toertocht die zich duidelijk van alle andere soortgelijke, vooral commerciële, expedities onderscheidt.

Door: Henri Walterbos

'Wij willen terug naar de basis. Het is een ontspannende maar ook spannende toertocht waarin de deelnemer centraal staat en zij waar voor hun geld krijgen,' is Eric serieus. 'Aan deze tocht verdient niemand iets,' gaat hij verder. 'Alle werkzaamheden worden verricht door vrijwilligers. Als we aan het einde van de rit onder aan de streep iets overhouden, dan gaat dit naar een goed doel. Het is geen rally. Ondanks dat de teams met elkaar een strijd aangaan om de punten en de eer vinden wij het groepsproces belangrijk. We zitten elke nacht allen met elkaar in hetzelfde hotel. Deelnemers kunnen elkaar zo leren kennen. Ze delen allen immers dezelfde passie en kunnen zo ook ervaringen uitwisselen met elkaar.'

Deelnemers hoeven niet perse over een speciale auto te beschikken. 'De tocht kan daarom verreden worden met een gewone luxe auto,' vindt Eric, en Gerard hem aanvult. 'Als je maar de juiste motorolie en een sterke accu gebruikt, en uiteraard winterbanden, want je rijdt over sneeuw en ijs ook.'

Maximaal 25 teams
Beide heren raken niet uitgepraat over de eerste Expeditie Noordkaap. 'De inschrijvingen lopen lekker door. We willen geen onbeperkte deelname. Het is voorbehouden aan een select gezelschap. Er zijn nog enkele startplaatsen beschikbaar. Op dit moment komen de deelnemers overal vandaan, zowel uit de regio als ook van daarbuiten, maar het zou leuk zijn als er nog meer deelnemers uit de regio mee zouden doen,' hoopt Eric.

'De uitdaging van de tocht zit hem in slim navigeren, om zo de kortste en slimste route te bepalen naar het betreffende verzamelpunt van die dag en uiteindelijk het eindpunt op de Noordkaap,' vertelt Eric. 'De aanwijzingen zullen niet uit coördinaten bestaan, maar uit een andere gegevens,' licht Gerard alvast een tipje van de sluier op. 'Maar de tocht begint al als je de vertrekhal bij Roemaat binnenkomt. Kijk goed rond, neem alles op wat je ziet, want in een later stadium kunnen hier vragen over gesteld worden,' lacht Gerard.

Fantastische uitzichten
Tijdens de tocht naar het hoge noorden is het niet 'racen geblazen' maar kan ook volop genoten worden van de fantastische uitzichten van Noorwegen, Zweden en/of Finland. 'De eerste nacht rijden we door, om zo al een groot deel van de kilometers weg te rijden. De eerste nacht zijn ze het fitste nog en wordt er om en om gereden. In onze tocht houden we rekening met de tijden dat het licht is. De natuur en omgeving waar doorheen gereden wordt is zo prachtig mooi. Dat zou zonde zijn om daar in het donker doorheen te rijden. Het wordt onvergetelijk,' weet Eric nu al zeker.

'Expeditie Noordkaap is een autotoertocht, waarbij het wedstrijdelement continu meetelt. Iedereen zal zich moeten houden aan de lokale verkeersregels en dit zal dus ook zwaar meetellen in de puntentelling. We kunnen alles goed volgen in onze 24/7 bezette BackOffice, in Lichtenvoorde. Op alle overtredingen die wij constateren spreken wij de deelnemers direct aan,' steekt Eric zijn wijsvinger op. 'De verkeersregels van het betreffende land, waar doorheen gereden wordt, dienen te allen tijde te worden gerespecteerd en nageleefd te worden.' De organisatie zal zelf met twee auto's mee gaan om deelnemers van dienst te zijn met allerhande zaken.

Verrassingen
De organisatie zou de organisatie niet zijn als zij niet voor een aantal leuke verrassingen zouden zorgen. 'We gaan echt heel erg leuke dingen doen onderweg. Heel bijzondere dingen,' iets dat zeker klopt als hij uw verslaggever al vertelt wat deze verrassingen inhouden. 'Het is een beetje 'Wie is de Mol,'-achtig laat Eric zich ontvallen.

Start/finish/inschrijven
De tocht start op zondag 31 januari bij Roemaat in Lichtenvoorde en eindigt op zondag 7 februari bij Pillen 't Zwaantje in Lichtenvoorde. Opgeven kan nog tot begin januari, op www.expeditie-noordkaap.nl.