De vlokken sneeuwschuim uit de kanonnen geven een winterse sfeer. Foto: Eveline Zuurbier
De vlokken sneeuwschuim uit de kanonnen geven een winterse sfeer. Foto: Eveline Zuurbier Foto:

Drukke Let it snow zegt traditionele kerstmarkt vaarwel

LICHTENVOORDE - Kleinere kraampjes vol leuke en creatieve snuisterijen in groepjes bij elkaar opgesteld. Integere kerstmuziek in pagodetentjes zonder versterking op en rond het marktplein. En om de aandacht van het publiek te trekken: ruwere soulmuziek op de uiteinde van de winkelstraten te midden van weer een groepje kleine kerstkramen. De koude wind neemt de vlokken sneeuwschuim uit kanonnen verder mee de straten in. Het zijn enkele succesvolle ingrediƫnten om de traditioneel gehouden kerstmarkten als een KerstKlokkenZondag voorgoed vaarwel te zeggen en met een geheel nieuwe opzet 'Let it Snow' te komen. In amper twee maanden tijd lukte het de Lichtenvoordse winkeliers de jaarlijkse kerstmarkt op deze wijze vorm te geven. En het werd zo kort na het sinterklaasfeest op de zondagmiddag drukker en drukker in het Lichtenvoordse centrum. Tot grote tevredenheid van de winkeliers en de bezoekers zelf.

Er zijn door de Lichtenvoordse ondernemersvereniging LOV in het centrum bewust pleintjes gecreƫerd. Er staan kleinere marktkramen dicht bij elkaar opgesteld. Rondom de een kleine pagodetent van waaruit muziek klinkt liggen strobalen om er even te gaan zitten genieten van de gezellige sfeer.

Tussen de kleine kraampjes staat er bovendien wel een hutje of een oudhollandse gebakskraam voor de eerste kerstversnaperingen. De meeste kleine kramen zijn gevuld door winkeliers zelf. Intussen wandelen mannen in Finse folklore (Lappen) met aangelijnde rendieren het plein over. Kinderen aaien de dieren. De grote platte tenen van dieren vallen de kinderen op. "Daarin zit het evenwichtsorgaan", vertelt de Nederlandse Lap. "Door de grote voeten glijden de dieren in de sneeuw niet uit."


Lees verder op pagina 11 en kijk voor meer foto's op elna.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding