Afbeelding

Opbrengst MS collecteweek

Regio - Tijdens de collecteweek van het Nationaal MS Fonds is het mooie bedrag van € 759 in Groenlo en € 1262 in Lichtenvoorde en Lievelde opgehaald.

Het opgehaalde collectegeld wordt besteed aan onderzoek (voor een beter leven nu en een toekomst zonder MS), begeleiding en voorlichting. We bedanken alle gevers en collectanten, die ook dit jaar weer door weer en wind op pad zijn gegaan, hartelijk voor hun bijdrage. Hebt u de collectant gemist, dan kunt u uw bijdrage overmaken op giro 5057 te Rotterdam!

Wilt u ons bij de collecte van volgend jaar ondersteunen als collectant? Neem contact op met het Nationaal MS Fonds, via onderstaande gegevens.


010-591 98 39

www.nationaalmsfonds.nl


Kerstsamenzang Johanneskerk

Lichtenvoorde - Kerstverlichting siert de straten en in de huizen verhogen lichtjes, een kerstboom en/of wintertaferelen de kerstsfeer. Kerst staat zó alom bekend als een tijd van warmte, aandacht voor elkaar, gezelligheid. Maar Kerst is daarnaast ook een boodschap van hoop, door de geboorte van een kind dat de wereld zou veranderen.

Met het kerstfeest vieren kerken overal ter wereld de geboorte van Jezus als Gods zoon. Hij wordt bezongen als een licht voor de wereld, vrede voor hart en ziel. Een prachtige oude Engelse traditie is het samen zingen van kerstliederen, Christmas Carols.

Op dinsdag 15 december is er van 19.30 tot 20.30 uur in de Johanneskerk een sfeervolle kerstsamenzang. Met muzikale klassiekers uit verschillende tradities en landen wordt samen zingen een feest! De leiding is in handen van ds. Hans Hinkamp. Iedereen, van jong tot oud, is van harte uitgenodigd om mee te zingen (maar alleen luisteren mag natuurlijk ook). U bent van harte welkom en neem gerust iemand anders mee. De toegang is gratis.

Voor informatie, kunt u contact opnemen met Sjors Tamminga.


0544-37 27 52

sjors.tamminga@kpnmail.nl


Raad stelt maximaal 325.000 euro
beschikbaar voor fietspad Zwolle

OOST GELRE - Tijdens de afgelopen week gehouden raadsvergadering van Oost Gelre stond de aanleg van het fietspad Groenlo-Zwolle als bespreekpunt op de agenda. De raad unaniem besloot om 50% van de werkelijke kosten met een maximum van € 325.000,00 beschikbaar te stellen voor de aanleg van de eerste fase. De andere 50% neemt de provincie Gelderland voor haar rekening.

Door Theo Huijskes

De aandacht van de gemeenteraad werd automatisch verlegd naar de tweede fase, omdat Erik Lagers (namens de familie Hoeks, die eigenaar is van Het Reirinckspad) opmerkte dat de eigenaar mogelijk andere belangen heeft bij het aan te leggen fietspad dan de dorpsgenoten. "Ook wij maken deel uit van de Zwolse gemeenschap en daarom wil ik hier graag laten weten dat onze aandacht op andere aspecten gericht is. Wij hechten mogelijk veel meer waarde aan het behoud van de natuur in onze directe omgeving dan vele anderen. Het is namelijk ons bedrijf Het Reirinck, dat zijn succes voor het overgrote deel te danken heeft aan onze groene, natuurlijke omgeving." Lagers liet de gemeenteraad weten dat de eigenaar niet alleen heeft geïnvesteerd in het pad maar ook altijd heeft geleefd in het belang van de natuurwaarden. "In de afgelopen 150 tot 200 jaren is ons eigendom, Het Reirinckspad, onafgebroken gratis beschikbaar gesteld als fiets- en wandelpad. Let wel, dit hebben wij altijd met heel veel plezier en voldoening gedaan. Redenen temeer om het pad helemaal in zijn eigen, vertrouwde waarde te laten en dus voor de toekomst in de huidige vorm te behouden."

Alternatief
Zoals bekend, is het in Zwolle en omgeving bekende pad gelegen in een beschermd gebied. De Natuurschoon Wet (NSW) is er van kracht, omdat het deel uitmaakt van het Nationaal Landschap Winterswijk. Inspreker Erik Lagers: "Volgens ons genieten nog steeds dagelijks vele Zwollenaren, Grollenaren, alsmede inwoners van diverse omliggende plaatsen en niet te vergeten talrijke toeristen van dit prachtige natuurpad. Uit toeristisch oogpunt verder geredeneerd, is het van grote toegevoegde waarde dat er voor de aanleg van de tweede fase een prachtige, alternatieve route parallel aan de Slinge ligt. De route is direct gelegen aan de Slinge vanaf de huidige brug bij Zwolle. Een route die bovendien direct zou kunnen aansluiten op het toeristisch fietstraject richting Winterswijk, dat zo goed als zeker wordt aangelegd. Bovendien heeft deze optie voor de gemeente Oost Gelre het voordeel dat er geen grond aangekocht hoeft te worden."

Naast het groene, natuuraspect besteedde Erik Lagers ook aandacht aan de verkeersveiligheid ter plekke. "Bij het besteden van extra aandacht aan de verkeersveiligheid dient in onze ogen de hoogste prioriteit uit te gaan naar de te verwachten verkeersontwikkelingen op andere trajecten in Zwolle. Dan heb ik het bijvoorbeeld over de Klaverdijk en de Boerijendijk. Hier wordt het dadelijk aanzienlijk drukker als gevolg van de reconstructie van de Vredenseweg nabij Groenlo in aansluiting op de N18." Ondanks dat het niet als agendapunt was opgenomen, konden alle raadsfracties begrip opbrengen voor de standpunten van inspreker Lagers ten aanzien van fase 2 van het fietspad. Het kwam er in feite op neer dat de voltallige raad aanstuurt op een snelle realisatie van de tweede fase, waarbij de compromisgedachte voorop dient te staan. De VVD-fractie uitte bij monde van Kees Porskamp nog wel haar bezorgdheid over de geplande oversteek. Porskamp stuurde aan op een, in goed overleg met onder andere de Contactgroep Zwolle, minder gevaarlijke oversteek. In zijn reactie liet verantwoordelijk wethouder René Hoijtink horen blij te zijn met de inbreng van inspreker Erik Lagers. "Inzake de tweede fase van het fietspad streven wij er als college naar om in goed overleg met alle betrokkenen snel een uitstekend compromis te bereiken."

Overigens duurde de raadsvergadering, na de eerder gehouden lange begrotingsvergadering, deze keer slechts 30 minuten, een record in de zittingsperiode van de huidige gemeenteraad. Tegelijkertijd was het wel de eerste keer dat de vergadering thuis door belangstellenden via internet live gevolgd kon worden. De vraag blijft natuurlijk hoeveel burgers van Oost Gelre de moeite hebben genomen om van deze faciliteit gebruik te maken.

Alle gevers en collectanten worden hartelijk bedankt voor hun bijdrage. Foto: PR