De huidige leegstaande situatie in de Dijkstraat in Lichtenvoorde. Foto: Theo Huijskes
De huidige leegstaande situatie in de Dijkstraat in Lichtenvoorde. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Dijkstraat van winkel- naar woonbestemming

Lichtenvoorde - Wanneer het aan het college van burgemeester en wethouders van Oost Gelre ligt, zal de Dijkstraat en de directe omgeving in hartje Lichtenvoorde een metamorfose ondergaan. Het op dit moment ter behandeling voorliggende ontwerpplan, geeft aan dat de voorheen bestaande bestemming winkelgebied in zijn geheel wordt omgezet in de bestemming woningbouw. De belangrijkste aanleiding? Terugloop van het aantal winkels en concentratie van de overblijvende winkels.

Door Theo Huijskes

Het college van b&w heeft zich vooralsnog beziggehouden met de vaststelling van het conceptplan, alsmede de ontwikkelingsrichting en de beeldkwaliteit en in het vervolg daarop de reactienota. Daarnaast hebben burgemeester en wethouders besloten een actievere rol in te gaan nemen in het kader van de grondverwerving, des te eerder het totaal een definitief karakter kan krijgen. Niet alleen in de onlangs gehouden raadsvergadering, maar ook na de collegevergadering van de afgelopen week maakte verantwoordelijk wethouder Vincent van Uem duidelijk dat de winkelbestemming er in zijn geheel vanaf is gehaald.
"De bedoeling is nu dat er alleen nieuwe woningen worden gebouwd of indien gewenst de zogenoemde woningen met werk, waarbij de voorkeur uitgaat naar de huurmarkt. Dit laatste wil overigens niet zeggen dat koopwoningen ter plekke zijn uitgesloten. Er heeft reeds uitvoerig overleg plaatsgevonden met de buurt en een pluspunt is verder dat reeds circa 80% van de benodigde grond al in eigendom is van de gemeente. Met ProWonen zijn wij in gesprek en het lijkt erop dat deze wooncorporatie daarvan een deel of mogelijk alle woningen in exploitatie wil gaan nemen." Reeds sedert 2002 heeft de gemeente (tot 2005 de gemeente Lichtenvoorde) plannen om de Dijkstraat en het gebied rond deze straat te onttrekken aan het kernwinkelgebied en te herontwikkelen tot primair een woongebied. De gemeenteraad van Oost Gelre heeft in december 2014 een zogenoemd voorbereidingsbesluit genomen.
Eigenaren en gebruikers van de percelen c.q. panden zijn aansluitend op de hoogte gesteld van de voorgenomen ontwikkelingen c.q. plannen. Vervolgens is er dus een conceptplan ontwikkeld, dat voorziet in maximaal 20 grondgebonden huur- en/of goedkope koopwoningen met eventueel werken vanuit huis. Aan de bouw van appartementen ter plekke wordt niet gedacht. Dit omdat er voor dat type woningen reeds voor andere, reeds aanwezige plannen kan worden gekozen.

Wethouder Van Uem geeft aan dat het plan vanaf 11 december jl. gedurende een periode van zes weken ter inzage ligt. Daarnaast wordt er op dinsdag 12 januari 2016 een inloopbijeenkomst georganiseerd in Grand Café Markt 5.