Burgemeester Bronsvoort opent officieel de tweede expositie Kerst van Stal.  Foto: Eveline Zuurbier
Burgemeester Bronsvoort opent officieel de tweede expositie Kerst van Stal. Foto: Eveline Zuurbier Foto:

Lichtenvoords kerstevent Kerst van Stal officieel geopend

Lichtenvoorde - Door met een afstandsbediening het sfeervolle kerstlicht te ontsteken, opende zaterdagavond 12 december burgemeester Annette Bronsvoort de tweede expositie Kerst van Stal.

Door Eveline Zuurbier

De tentoonstelling in de Lichtenvoorde Bonifatiuskerk is een Lichtenvoords evenement in wording. Ruim 250 kerststallen en kerstgroepen uit de hele wereld zijn er tot en met zondag 20 december te zien. De burgemeester sprak over een prachtige verbeelding en vond de expositie een licht werpt op verdraagzaamheid en verbinding in een wereld waar door geweld mensen uit elkaar heeft gedreven. Ze noemde als voorbeeld de gemeente Oost Gelre die vluchtelingen een onderkomen biedt. Direct na de officiƫle opening las Albert Hulshof in een spotlight het kerstverhaal van Lucas in het Achterhoeks dialect voor. Vervolgens was het de beurt aan het Enschede's Byzantijns Kozakkenkoor dat Russisch-orthodoxe misliederen zong. Door bijzondere hoge kopstemmen en aan de andere kant de hele lage basstemmen werd de kerk gevuld de mystiek die in de hymnen van de Goddelijke Liturgie van deze orthodoxe kerk verborgen zit. Het Enschede's Byzantijns Kozakkenkoor bestaat uit 30 zangers en staat onder leiding van Paul Kempers.

Als aanvulling op de tentoonstelling Kerst van Stal, ingericht in de Bonifatiuskerk in Lichtenvoorde door Ben Rouwhorst uit Ulft, exposeert de Vereniging voor Oudheidkunde te Lichtenvoorde een tweehondertal foto's in de parochiezaal van genoemde kerk. De foto's betreffen door het publiek waarschijnlijk vergeten beelden van mens en maatschappij in de voormalige gemeente Lichtenvoorde.


Lees meer op pagina 3