De subsidie is o.v. toegekend aan Vragender Coöperatief Energie Neutraal U.A. voor haar initiatieven om als dorp in 2030 energie neutraal te zijn. Foto: PR
De subsidie is o.v. toegekend aan Vragender Coöperatief Energie Neutraal U.A. voor haar initiatieven om als dorp in 2030 energie neutraal te zijn. Foto: PR Foto:

Subsidie voor burgerinitiatief
Vragender Duurzaam

Vragender - . De plannen van Vragender Coöperatief Energie Neutraal zijn door de tweede ronde van de subsidieregeling Gelderse Maten. Een onafhankelijke jury is enthousiast over de ingediende uitvoeringsplannen en ziet mogelijkheden voor groei en uitbreiding. Gedeputeerde Staten nemen op basis van dit advies een besluit.

Provincie Gelderland heeft de mogelijkheid geboden, om binnen de tender Gelderse Maten, subsidie aan te vragen voor duurzaamheidsprojecten. Deze duurzaamheidsprojecten dienen innovatief en uitrolbaar te zijn voor andere dorpen en steden. Door Vragender Duurzaam is hier gebruik van gemaakt. Een werkgroep van 10 bewoners van Vragender e.o. heeft zich ingespannen om deze aanvraag vorm te geven. Trias Energetica was voor Vragender Duurzaam het uitgangspunt. Dit staat voor: besparen waar het kan, duurzaam waar mogelijk en fossiel zo groen mogelijk. De speerpunten voor Vragender zijn: 'Het creëren van draagvlak en bewustwording bij de bewoners van het dorp', 'Het plaatsen van zonnepanelen op drie gemeenschappelijke daken met educatieve displays', 'Opslag van zonne-energie', 'Duurzaam warmteproject, stoken op streekhout' en 'Haalbaarheidsonderzoek naar windenergie'.
Deze projecten zullen in de komende twee jaar uitgevoerd worden in samenwerking met de gemeente Oost Gelre. De coöperatie is hiervoor afhankelijk van de medewerking van de bevolking van Vragender. Tevens zou Vragender Duurzaam het toejuichen als de jongeren zich in willen zetten voor een duurzaam Vragender. Dit is goed voor Vragender en voor de jongeren. Naast de vrijwilligers zal er een deskundige ingehuurd worden om het project te bewaken en de voortgang te waarborgen.

Mail voor reacties.


info@vragenderduurzaam.nl