Mariënhof aan de Lievelderweg in Lichtenvoorde. Foto: Theo Huijskes
Mariënhof aan de Lievelderweg in Lichtenvoorde. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Subsidie van € 4.885,00 voor Mariënhof Lichtenvoorde

Lichtenvoorde - Het college van burgemeester en wethouders van Oost Gelre heeft besloten om de Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé een subsidie te verlenen van € 4.885,00 voor de opstart van de inloopvoorziening de Ontmoeting in de locatie Groepswonen Mariënhof aan de Lievelderweg in Lichtenvoorde.

Door Theo Huijskes

Volgens wethouder Vincent van Uem, die op dit onderdeel zijn collega-wethouder Jos Hoenderboom vervangt, is de voorziening met name bedoeld voor de beginnend dementerenden, die nog gewoon thuis wonen, alsmede voor hun mantelzorgers. "Noem het een kennismaking- oftewel voortraject op datgene wat komen gaat. In een daarvoor helemaal ingerichte omgeving ervaren beginnend dementerenden en hun voornamelijk hulpverlenende familieleden hoe om te gaan met deze ziekte." Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé heeft in nauwe samenwerking met Vithulpbijmantelzorg en Alzheimer Nederland afdeling Oost Achterhoek het plan ontwikkeld om in de locatie Mariënhof in Lichtenvoorde een inloopmogelijkheid te realiseren voor de doelgroep beginnend dementerenden en hun mantelzorgers. Deze doelgroep voelt zich vaak niet meer thuis op de bestaande inloopvoorzieningen, maar is vaak nog 'te goed' voor een maatwerkvoorziening dagbesteding. Een inloopvoorziening voor deze doelgroep maakt dat zij een inloopvoorziening kunnen blijven bezoeken. In dit geval een inloopvoorziening die past bij het stadium van hun beperking. Naar de mening van het college van b&w wordt met het creëren van een dergelijke inloopvoorziening in Oost Gelre een 'inloopcarrière' mogelijk gemaakt van inloopvoorziening naar inloopvoorziening voor beginnend dementerenden naar de maatwerkvoorziening dagbesteding. Door deze 'inloopcarrière' te verlengen is de verwachting dat inwoners pas in een later stadium van hun beperking een beroep doen op de maatwerkvoorziening dagbesteding.

De Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé heeft de subsidie aangevraagd voor de opstartperiode met een duur van zes maanden met betrekking tot de inloopvoorziening. In deze periode worden vrijwilligers geworven en getraind. Structurele ondersteuning van de inloopvoorziening valt onder de verantwoordelijkheid van de locatie Mariënhof van Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé.

Voor de periode van zes maanden bedragen de kosten € 4.885,00. Deze kosten dekt de gemeente Oost Gelre uit het budget van € 300.000,00, in de Wmo werkbegroting opgenomen voor inloopvoorzieningen.