Kinderen proberen engelen uit een blok ijs te beitelen. Foto: Eveline Zuurbier
Kinderen proberen engelen uit een blok ijs te beitelen. Foto: Eveline Zuurbier Foto:

Vierde kerstevent Wentholtpark
opnieuw sprookjesachtig

LICHTENVOORDE – Tegen de schemer loopt het vol bij het dierenverblijf in het Wentholtpark. Jozef en Maria zijn in volle verwachting van nog meer belangstellenden. Na de komst van de herders en de drie koningen staat er een dikke rij bezoekers rond de stal. Intussen rijdt de kerstman af en aan met de koets waarin kinderen het grootste plezier beleven. Hij heeft zich goed voorbereid. Op deze warme decemberdag is een slee met rendieren nogal onhandig. Het mag duidelijke wezen. Het kerstevent in het Wentholtpark breekt opnieuw het bezoekersrecord van 3000 bezoekers.

Door: Eveline Zuurbier

De eerste keer organiseerde de betrokken buurt van het Wentholtpark het kerstevenement 'gewoonweg voor de lol én om het park te gebruiken waardoor het onder de aandacht van mensen zou blijven en dus ook onderhouden'. Inmiddels is er een stichting opgericht die ook leden kent van buiten de buurt.

Buurtbewoner Rutger Addink, initiatiefnemer van het kerstevent deelt zondagmiddag bij de uitgang van het dierenverblijf sterretjes uit aan de kinderen. "Ik vind dit prachtig om te doen. Moet je die straaloogjes eens zien wanneer ze het staafje in het vuur van de korven steken." Naast hem staan op een melkbus twee doorzichtige opbergboxen waarin een gleuf is gesneden. Voor een vrije gift. Bezoekers laten er hun waardering in euro's vallen. "Het kerstevent blijft gratis. De opbrengst uit de vrije gift komt ten goede van het park."

Aan het kerstevent doen vele verenigingen mee. "Geheel belangeloos", zegt Addink. "Ze vragen een minieme onkostenvergoeding voor de noodzakelijke dingen. Verder verzorgen we ze goed. Er is op tijd een kop snert, warme chocolademelk en een broodje." Toneelvereniging Advendo vertelt in sketches van tien minuten in de stal van het dierenverblijf het kerstverhaal. Er zijn midwinterhoornblazers. "De midwinterhoornsblazers komen uit Geesteren. Zij zijn er vanaf het begin bij. Ze zeiden: mogen we volgend jaar terugkomen? Ze komen elk jaar terug."

De beeldhouwer in ijs geeft alles een winterse tint

Het kerstevent geniet ook buiten Lichtenvoorde een grote bekendheid. "We hebben in een straal van veertig kilometer reclame gemaakt. Maar ik denk dat de meeste mensen het via, via, dus van elkaar horen dat dit een leuk kerstevenement is. Veel mensen combineren hun bezoek met de koopzondag in het centrum." De organisatie die het kerstevenement op poten zet bestaat uit zo'n dertig vrijwilligers. Zij kregen dit jaar hulp van leerlingen van de VSO Het Bariet en cliënten van De Lichtenvoorde. "Zij hebben bij het opbouwen geholpen en doen nu mee met een standje waarin zij zelfgemaakte artikelen verkopen." Er staan standjes met zelfgemaakte warme lekkernijen die door enkele mensen uit de buurt zijn bereid. De beeldhouwer in ijs geeft alles een winterse tint. Kinderen doen mee en proberen engelen uit een blok ijs te beitelen.

Een deel van de Wentholtstraat is afgezet. Een oplegger van transportbedrijf Knufing verspert de normale doorgang. Het fungeert als podium die het uit 60 zingende leden van het RockPops-koor uit Winterswijk maar net kan herbergen. Ze zingen als eerste lied 'Lean on me' en in een mum van tijd hebben zich honderden mensen rond de oplegger verzameld. Ze worden later in de avond afgewisseld door koor Fifteen uit Beltrum. Beide koren zijn enthousiast over het Wentholtpark en het kerstevent in de openlucht. Addink: "We hebben weer geluk met het weer."