De politieagent fouilleerde de smokkelaars. Foto: PR
De politieagent fouilleerde de smokkelaars. Foto: PR Foto:

Sint Caecilia gedropt met smokkelwaar

Lichtenvoorde - Vrijdagavond 18 december had de jeugd van Sint Caecilia een gezellig, spannend uitje. In de omgeving van Barlo werden zij gedropt met smokkelwaar. Dit moesten ze veilig naar hun opdrachtgever brengen.

De tocht was niet zonder gevaren, zo schrokken de smokkelaars van een boer die hen ervan verdacht zijn eieren gestolen te hebben. Woedend kwam hij hen achterna. De schrik zat er nog goed in toen iemand een fietslichtje zag. De hele groep dook de bosjes in, maar helaas waren zij al gezien door de politieagent, die hen vervolgens fouilleerde. Gelukkig hadden de smokkelaars hun waar goed verstopt, zodat ze nog voldoende buit overhadden.

De tocht werd vervolgd. Geregeld lag de groep plat in het weiland, zeker nadat een strenge Duitse grensbewaker hen had gezegd dat er een geest zou rondzwerven in de omgeving. Weer zag iemand een lichtje, dus dook iedereen nogmaals plat in de wei. Heel rustig kwam het licht dichterbij. Iedereen moest lachen, toen bleek dat deze man slechts zijn paarden naar een andere wei bracht en niet geïnteresseerd was in smokkelaars. Na nog drie politiecontroles en vele angstige momenten verstopt in bosjes, weilanden en sloten, kwam de jeugd, met het smokkelwaar bij de tevreden opdrachtgever aan. Hoewel, dit is maar de helft van het verhaal.

Hopeloos verdwaald
De andere groep vond het hele idee van smokkelen zo spannend, dat zij direct gedesoriënteerd was. Zij hield zich zeer goed verborgen voor boze boeren en alerte politieagenten, hoewel dit geen kunst was, doordat zij compleet van de route waren afgeweken. Zij waren zo hopeloos verdwaald dat zij uiteindelijk de politie om hulp vroegen om hen bij hun opdrachtgever af te zetten. Zulke avonturiers hadden ze in de omgeving van Barlo nog nooit gezien.

Na deze avontuurlijke tocht was er warme chocolademelk en feestmuziek in Vragender en daarmee werd de avond heel gezellig afgesloten.