Stan Veldkamp druk bezig met zijn Skills Heroes opdracht. Foto: PR
Stan Veldkamp druk bezig met zijn Skills Heroes opdracht. Foto: PR Foto:

Podiumplaats voor leerling Stan Veldkamp uit Lichtenvoorde

Stan Veldkamp derde
bij NK Skills Heroes
vakwedstrijd

Door Karin Stronks

LICHTENVOORDE/HENGELO De 21-jarige Stan Veldkamp is erin geslaagd om bij de NK Skills Heroes vakwedstrijd een podiumplaats te bereiken. De 21-jarige Lichtenvoordenaar werd derde bij de vakrichting restauratietimmerman. Zeven MBO scholen uit heel Nederland deden mee met de Skills Heroes wedstrijd in dit vakgebied, elke school mocht één afgevaardigde inzetten. Stan Veldkamp, tweedejaars MBO'er niveau 3 bij het RKC Restauratiecentrum, onderdeel van het Graafschap College, werd door de docenten aangewezen om zijn school te vertegenwoordigen. Als reden werd aangevoerd dat Stan de meeste ervaring heeft opgedaan als restauratietimmerman in combinatie met moderne houtbewerking.

In november werd Stan gevraagd of hij mee wilde doen met de Skills Heroes vakwedstrijden van medio december.

Hij vertelt:"Gelukkig stond mijn baas er helemaal achter en ik kon me gaan voorbereiden op deze Skills Heroes. Ik werk al vijf jaar via school bij bouwbedrijf Hoffman in Beltrum, specialist in renovatie, onderhoud en restauratie. Momenteel werk ik als leerling restauratietimmerman op de bouw. Een tijdlang heb ik in de vestiging van Hoffman in Zutphen gewerkt, hier worden houten onderdelen voor te restaureren projecten gemaakt met behulp van moderne machines. Omdat ik zowel op de bouw als intern ervaring heb opgedaan mocht ik met de Skills Heroes beroepswedstrijd meedoen!"

Pittige opdracht
De Skills Heroes voor vakrichting restauratietimmerman werden dit jaar gehouden in het praktijkcentrum Restauratie en Ambacht van RIBO in Hengelo Overijssel. Zeven kandidaten werden welkom geheten door oud burgemeester van Staphorst, oud bedrijfsleider van een timmermansbedrijf en oud wethouder Joop Alssema. Hij verwelkomde de jonge mannen die uit heel Nederland naar Hengelo waren gekomen, één zelfs vanuit Goes in Zeeland. Na een korte rondleiding kregen Stan en zijn zes collega MBO'ers een enveloppe.

Eerste 3 kregen beker, bloemen en een certificaat

Stan legt uit:"Op het briefje stond je opdracht en welke werkbank je mocht gebruiken. De opdracht was pittig en we hadden maar twee dagen de tijd om hem te maken. Ik moest het houtwerk van een kerkraam restaureren, de onderdelen zo nodig vervangen en natuurlijk alles weer vloeiend in elkaar passend maken. Op sommige plekken zat nog glas en stopverf in het raamwerk, dat moest ik er nog uittikken!".

De kandidaten kregen verschillende opdrachten, ook de moeilijkheidsgraad was niet hetzelfde. Stan:"Daar werd bij de beoordeling rekening mee gehouden zo vertelden ze ons. We hebben allemaal twee dagen hard gewerkt, alle kandidaten hadden aan het eind het werkstuk in elkaar zitten. Ik was best tevreden over het resultaat en ook blij met de derde plek al had ik hier natuurlijk graag gewonnen… Maar derde van Nederland is natuurlijk niet niks! Het was een mooie ervaring om mee te doen hier en heb er een heleboel van geleerd!". De voorzitter van de MBO raad Jan van Zijl reikte de prijzen uit, de eerste drie plaatsen kregen een beker, bloemen en een certificaat.

Skills Heroes
Skills Heroes zijn wedstrijden voor MBO'ers. Er zijn vakwedstrijden op verschillende niveaus en in verschillende leerjaren. MBO studenten krijgen de kans om hun talent te laten zien in diverse vakrichtingen. Voorrondes worden op de MBO scholen gehouden, de beste leerlingen gaan naar de kwalificatiewedstrijden waar zij het opnemen tegen studenten van andere MBO scholen binnen hun eigen vakgebied. Skills Heroes wedstrijden zijn tot stand gekomen door een samenwerking tussen MBO instellingen en Skills Netherlands.