Foto: Eveline Zuurbier
Foto: Eveline Zuurbier Foto: Eveline Zuurbier

Jubilerende Lopersgroep'90 schenkt
Litac G-Kracht 320 euro

LICHTENVOORDE – Nog voordat oudjaar werd ingeluid, overhandigde de jubilerende Lopersgroep'90 een bijeengelopen bedrag van 321 euro aan tafeltennisvereniging Litac, te besteden aan de teams van G-Kracht. Dit gebeurde in het thuishonk van Litac in de Zandschoppe, dat dikwijls door Lopergroep'90 wordt gebruikt als uitvalsbasis voor de verschillende lopen die de lopersvereniging organiseert. Twee maanden geleden vierde Lopersgroep'90 het 25-jarig jubileum. Er was een gezellige feestavond in de Hamalandhal, waar wethouder Jos Hoenderboom van Sport lovende woorden sprak. Volgens de traditie van Lopersgroep'90 hoort daar ook een cadeau bij. De vereniging schenkt elke lustrumviering een bedrag aan een goed doel in Lichtenvoorde. Na een geldbedrag aan Prisma en een nieuwe beuk in het park bij Antoniushove, viel nu de beurt aan G-Kracht van Litac, het team dat bestaat uit twaalf volwassen parasporters die schuiftafeltennis spelen.

Door Eveline Zuurbier

De Lopersgroep'90 telt 170 leden. De loopsport is ongekend populair en wint nog steeds in aantal, vertelt secretaris Yvonne Konings. In het afgelopen najaar is de vereniging gestart met een beginnersgroep. "Lopen kan je doen, wanneer jij dat wil. De vereniging is een stok achter de deur om in training te blijven voor een goede conditie en gezondheid." Voorzitter Jacqueline Jurjus: "We hebben een hele goede band met Litac. Ze stellen meerdere malen per jaar hun accommodatie beschikbaar voor onze vereniging. Vanuit hier organiseren wij de Paasloop, de Zomeravondloop, clinics en de Oliebollenloop. We kunnen hier altijd terecht." De Oliebollenloop bracht 321 euro op. Dit bedrag werd rechtstreeks aan Litac G-Kracht geschonken.
Litac heeft ruim 250 leden. De tafeltennisvereniging biedt in de Zandschoppe aan meerdere sportverenigingen en organisaties onderdak. Er is een BSO-school in gehuisvest en er maken buurtverenigingen na eerst sporten gebruik van De Zandschoppe. Lopersgroep'90 is niet de enige sportvereniging die de Zandschoppe benut voor sportactiviteiten. Het complex dient ook als start en finish voor wandelgroepen. Onlangs is de Litac-accommodatie door Stichting BOOG geprezen met vlag vanwege de uitstekende toegankelijkheid voor mensen in een rolstoel.
De Lopersvereniging'90 is begonnen onder de vlag van de rugbyclub Stone Lions. In eerste instantie om de conditie-looptraining te verzorgen. Uit de grote belangstelling groeide een lopersvereniging. Tot aan de bouw van de tweede sporthal (zomer 2011) trainde de lopersgroep op het naastgelegen rugbyveld. Daarna verhuisde de vereniging naar het Swite-terrein van Schuttersgilde Sint Switbertus. En ook daar moeten zij het veld ruimen voor nieuwe ontwikkelingen.