Roel Langendoen wordt gefeliciteerd door burgemeester Annette Bronsvoort. Foto: www.watkiekje.nl
Roel Langendoen wordt gefeliciteerd door burgemeester Annette Bronsvoort. Foto: www.watkiekje.nl Foto: www.watkiekje.nl

Agent Roel Langendoen wil na 40 jaar nog niet van de straat

LICHTENVOORDE – Met een ME-busje vergezeld van enkele politiewagens en een motoragent werd hij vrijdag opgehaald voor een verrassing in de brandweerkazerne in Lichtenvoorde. Er was even veel blauw en licht. Roel Langedoen is 40 jaar politieagent in Lichtenvoorde. "Ik ben een dankbare straathond", zegt hij. "Straatagent zijn is een mooi vak dat bestaat uit praten, luisteren en lullen", grijnst Langendoen. Maar dan vertrekt zijn gezicht naar bittere ernst. "Ik heb ook heftige dingen meegemaakt waarbij 'bekend en vertrouwd' het verschil maken. In de voorbije veertig jaren heb ik acht incidenten behandeld, waarbij kinderen overleden zijn. Daar ben je soms dagen ziek van. Maar als je iets goeds kunt doen in de ellende van een familie, dan krabbel je weer op. Soms ook niet."

Door Eveline Zuurbier

"Ik heb mazzel gehad dat ik alle tijd in Lichtenvoorde en omgeving heb gewerkt. Ik voel ook een dorpsagent in een overzichtelijke omgeving. Je bent een bekend diender, waardoor je soms net het verschil kunt maken. Iets van een vingerwijzing: 'Ik ken jou, en ik ken je vader ook'. Toen ik als 18-jarige bij de politie in Lichtenvoorde kwam werken, pakte ik kwajongens met hun opgevoerde brommers. Nu heb ik hun kinderen en komt de volgende generatie er al aan", praat Langedoen verder. "Er zijn mensen die mijn bloed wel kunnen drinken, maar als ik daarover nadenk dan weet ik: dat zijn die grote drekbakken waar het dorp last van heeft. Dan ben ik eigenlijk best trots op het feit dat ze een hekel hebben aan mij."

Angst soms goede raadgever
Langendoen heeft met allerlei soorten aanhoudingen te maken gehad. Van kruimeldieven en geen licht op de fiets tot aan aanhoudingen waarbij versterking nodig is, bij drugspanden of gewapende verdachten. Op de dag van zijn 40 voltrokken dienstjaren volgt een vroege ochtenddienst met twee aanhoudingen. De verdachten moeten voor een paar dagen hechtenis worden overgebracht naar het hoofdbureau in Doetinchem. Ja, angst is een bekende emotie bij de politie, aldus Langendoen. "Maar in ons geval is dat een goede raadgever", legt hij uit. Heel soms had hij er ook last van. "Toen Dutroux ontsnapte, fietste ik toch maar even mijn dochtertje achterna. Om 12 uur stond ik bij de school om haar op te halen."

Gedurende de jaren is er veel veranderd. De politie heeft te maken met de zoveelste reorganisatie om een bezuiniging van 500 miljoen te halen. Het bureau in Groenlo is al gesloten en binnenkort sluit ook het politiebureau in Lichtenvoorde. "Mijn jas zal dan in Winterswijk hangen. Maar wat ik vooral mis de moeder die een linker kinderhandschoentje vindt en dat op het bureau afgeeft. Een zorgzame moeder die zich niet alleen om een kind met een koud linkerhandje bekommert, maar ons even meldt dat zij zorgen heeft om een gezin bij haar in de straat, waar het bijna elke avond onrustig is."
Gelukkig zijn de meeste veranderingen verbeteringen geweest, verhaalt Langendoen. "Reden we vroeger midden in de nacht na een geval van huiselijk geweld met een geslagen moeder en huilende kinderen naar een 'blijf-van-me-lijf huis' ergens in Arnhem, halen we nu de veroorzaker uit huis, zodat de kinderen veilig thuis kunnen blijven."
Zorgwekkend vindt Langendoen dat het aantal voorvallen van verwarde of overspannen mensen op straat de laatste tijd snel toeneemt, waar hulpdiensten een mate van machteloosheid ervaren. Over de frustraties van de vele onopgeloste fietsendiefstallen, reageert hij kort en streng. "Mensen moeten hun fiets, hun E-bike, goed op slot zetten. In de meeste gevallen gebeurt dat niet."

Opa in uniform
Ondanks de frustratie van onopgeloste zaken of moeilijk handelbare situaties, is politiewerk Langendoens levenswerk. "Geen dag is hetzelfde en het verrassingsgehalte blijft lekker hoog. Ik mag nog zo'n tien jaar werken voor mijn pensioen: ik moet er niet aan denken nu al te moeten stoppen. Ik ben wel blij dat ik op grond van mijn leeftijd een beetje gevrijwaard ben van de nachtdiensten. Da's maar goed ook: zo'n opa in uniform, die in de uitgaansnachten met dronken blagen aan het slepen moet... Dan bekruipt me de angst dat ze mijn rollator afpakken en het ding achter de kerk verstoppen", grapt hij.


Bijeenkomst 'Geloof in politiek'

OOST GELRE - Op dinsdag 26 januari vindt er in Lichtenvoorde een bijeenkomst plaats in het kader van geloof in politiek. De organisatoren noemen het liever een themamiddag, waarbij iedereen van harte welkom is.

Initiatiefnemers zijn Cees van Eijck uit Groenlo en Ellen Bakker uit Lichtenvoorde. De bijeenkomst met de titel 'Geloof in Politiek' wordt mede geïnitieerd door het CDA. Van Eijck verzorgt met medewerking van Bakker een inleiding, afgestemd op het thema. Vervolgens krijgt Kaya Turan Kocak het woord. Kocak (45), in het dagelijks leven sectormanager bij de Rabobank, spreekt over 'Gedeelde Waarden'. Het betreft hier een rapport van de werkgroep CDA & Islam: Moslims in het CDA. Voor de geïnteresseerden is het rapport op te vragen bij Harmke Hulsman (tel. 070 342 4888). Volgens Cees van Eijck is het vooral de bedoeling dat het een interactieve bijeenkomst wordt. "Zo krijgen de aanwezigen volop de gelegenheid om hun mening te ventileren over allerlei politieke zaken. Dit hoeft niet alleen landelijke items te betreffen, maar mag zeker ook lokaal gericht zijn. Het is de bedoeling dat aan de hand van bepaalde stellingen een zinvolle discussie ontstaat, waarbij iedereen aan zijn trekken komt. Wij stellen de inbreng van de aanwezigen op de eerste plaats." De bijeenkomst wordt gehouden in Dorpspastoraat 'LICHT' aan de Dijkstraat 13 in Lichtenvoorde. Aanvang: 15.00 uur; zaal open vanaf 14.30 uur.