Yogajuf Marlies. Foto: PR
Yogajuf Marlies. Foto: PR Foto: PR Kidsyoga Marlies

Januari feestmaand bij
Kidsyoga Marlies in Zieuwent

ZIEUWENT - Kidsyoga Marlies bestaat één jaar. Daarom ligt er deze maand voor alle leerlingen een attentie klaar. En er is plek voor nieuwe yogi's. Voor wie ook wil meedoen: een proefles is altijd gratis.

Marlies Papen-Domhof heeft in korte tijd een mooie klantenkring weten op te bouwen. Vorig voorjaar opende ze haar praktijk in het buitengebied van Zieuwent. "Het is allemaal heel snel gegaan", blikt ze terug. "Het begon met twee kinderen in de keuken. Elke week moest ik ruimte maken voor de yogales, waardoor mijn gezin er een paar uur niet terecht kon. Dat was verre van ideaal. Uiteindelijk heb ik in mei een nieuwe ruimte in gebruik genomen." Daarna ging het snel. Papen gaf yogalessen in de directe omgeving, op scholen, vooral voor kinderen. Het duurde overigens niet lang voordat er ook vraag kwam naar yogalessen voor volwassenen. "Op een gegeven moment werd ik door een aantal dorpsgenoten benaderd. Bij wijze van proef ben ik toen met volwassenenyoga begonnen. Dat bleek een schot in de roos, want inmiddels heb ik twee groepen", vertelt Papen enthousiast.

Kidsyoga Marlies is in een jaar tijd behoorlijk gegroeid. Haar jongste yogi is 5 jaar, de oudste 78. "De mensen denken wel eens dat yoga moeilijk en zweverig is, maar niets is minder waar", zegt Papen. "Iedereen kan het leren, want je doet het met een instrument dat helemaal van jou en jou alleen is: je adem.'' Toch ligt de nadruk nog altijd op yoga voor kinderen. Opvallend is dat 80 procent daarvan uit jongens bestaat. "Ik bied de oefeningen op een speelse manier aan, zodat ze meteen aan de slag kunnen en op zoek gaan naar de rust en de ruimte die ze zo nodig hebben. Bovendien zijn de groepen niet al te groot, zodat er voor iedereen voldoende aandacht is."

Papen werkt sinds 1983 in het regulier basisonderwijs en weet dus waar ze het over heeft. "Vroeger was rust juist de basis waarmee kinderen opgroeiden en konden prikkels worden opgezocht. Nu is het eerder andersom'', legt ze uit. "Kinderen worden geboren in een prikkelrijke wereld. Denk aan de smartphones en tablets. Hartstikke handig, dat vind ik zelf ook, hoor. In de hoogste groepen lopen de kinderen er ook mee rond natuurlijk. Ze zijn al op jonge leeftijd letterlijk maar één tik op het scherm verwijderd van Spotify, van filmpjes op YouTube, van chatgroepen en spelletjes. En dat wringt, want rust en ontspanning moeten nu bewust worden opgezocht. Da's heel belangrijk voor hun ontwikkeling. Daar hebben ze in sommige gevallen wel een handje bij nodig.''

Marlies Papen krijgt regelmatig enthousiaste reacties van ouders. Die kennen hun kinderen na een aantal lessen soms nauwelijks terug. "Ze zijn meer in balans, kunnen beter relativeren, eten soms weer wat ze jaren niet wilden eten en zijn over het algemeen gewoon blijere kinderen dan voorheen."

Kidsyoga Marlies is gevestigd aan de Boekelderweg 3 in Zieuwent.


www.yoga-marlies.nl