Anita Smeets en Robert van Aalst. Foto: Reinier Kroesen
Anita Smeets en Robert van Aalst. Foto: Reinier Kroesen Foto: Reinier Kroesen

Programma Senioren Actief Beurs rond

DOETINCHEM – Nu deze dagen de agenda's voor het aankomende jaar weer ingevuld worden is het misschien verstandig daar alvast 31 januari in aan te kruisen. Die zondag wordt de Senioren Actief Beurs in Partycentrum De Kruisberg in Doetinchem gehouden. Ruim 45 standhouders laten zien wat ze voor de oudere doelgroep en hun omgeving kunnen betekenen. Ze tonen de diversiteit aan mogelijkheden om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen en, vooral, hoe je ook op hogere leeftijd een prettig en actief leven kunt blijven leiden.

Door Reinier Kroesen

De ouderenbeurs is net zoals de eerdere edities opgezet door Robert van Aalst van Arc en Ciel uit Ulft en Anita Smeets, van PrivaZorg de Achterhoek. Robert: "Al is het zalencentrum nu zo goed als volgeboekt, we hebben altijd nog een plekje vrij voor bedrijven of instanties die iets kunnen toevoegen."

Over het aanbod: "De exploitanten, richten zich vaak op de ouder wordende mens. Natuurlijk is er aandacht voor hun mobiliteit: scootmobielen, rollators, rolstoelen, brommobielen en aangepaste fietsen. Pasklare woningaanpassingen, verstelbare bedden, trapliften en sta-op stoelen, thuiszorg en domotica (huisalarmering, track en trace voor dementie). Daarnaast is er een notaris en een financieel specialist die uitleg kunnen geven over schenkingen, het huidige complexe vergoedingenstelsel en de pgb's."

Kinderopvang
Robert: "Wat ik leuk vindt is dat ook PAX kinderhulp van de partij is. Zij proberen kansarme buitenlandse kinderen uit bijvoorbeeld Berlijn of Wit-Rusland te plaatsen bij vakantiegastouders in Nederland, voor een ontspannende vakantie. Ook ouderen kunnen daarin een rol van betekenis spelen. Op de beurs spelen we daar op ludieke wijze in met proeverijen van gedestilleerde dranken, afkomstig uit die landen. Daarnaast hebben we een gespecialiseerde hovenier vastgelegd die de tuin van ouderen in een halve dag winterklaar kan maken. Daar denk je vaak niet aan, maar ook daarvoor kun je een toegekend budget gebruiken. Voor (oudere) slechtzienden demonstreren en verkopen we een scala aan spelletjes, yahtziend, rummikub, kaartspellen, mens-erger-je-niet, maar ook agenda's en kalenders. Het bijzondere daarvan is dat ze net wat groter en steviger zijn uitgevoerd zijn dan de 'gewone' variant. Grotere letters, beter lees- en hanteerbaar."

Genieten
Anita: "Maar, wat ik het allerbelangrijkst vindt: ouderen moeten vooral blijven genieten van het leven, leuke dingen doen. Daarom is er ook standruimte gereserveerd voor Hulp en Co, zij bieden welzijnsdiensten voor ouderen, maar ook een saunaspecialist en 'Spiel mir einer!', specialist op het gebied van volksmuziek, busreizen en entertainment. Daarnaast houden we demonstraties en proeverijen van lekkere dingen."

Indien gewenst kan de dag afgesloten worden met een drankje of een diner in het café/restaurantgedeelte van de Kruisberg. De gratis toegankelijke beurs begint 31 januari 2016 om 11.00 uur en duurt tot 17.00 uur.


www.privazorgdeachterhoek.nl
www.arcenciel.nl


Winterwandeltocht met snert

VRAGENDER - Wegens groot succes wordt in Vagender op zondag 17 januari opnieuw een wandeltocht gehouden.

De winterwandeltocht start bij Restaurant Beneman. De tocht gaat deels over verharde en deels over onverharde wegen en paden, en leidt door het winterlandschap van het Vragenderse buitengebied, waarbij men afwisselend langs maaipaden, bossen en door het eslandschap wandelt, en voert langs prachtige oude boerderijen en lanen.

Drie routes
Deelnemers hebben de keuze uit drie verschillende afstanden (van circa 7,5 en 10 en 15 kilometer). Starten kan tussen 9.30 en 11.30 uur. De kosten bedragen € 7,50 per persoon, dit is inclusief koffie/thee en pillewegge onderweg en een kop erwtensoep bij terugkomst. De gehele route is bewegwijzerd.

Aanmelden
Tijdig reserveren noodzakelijk. Dat is mogelijk bij restaurant Beneman, telefoon 0544 371271 of via mail aan info@beneman.nl.


www.beneman.nl

Foto: PR