Francis en Jeffrey Bonenkamp met een deel van hun doppenvezameling voor KNGF Geleidehonden. Foto: Henri Walterbos
Francis en Jeffrey Bonenkamp met een deel van hun doppenvezameling voor KNGF Geleidehonden. Foto: Henri Walterbos Foto: Henri Walterbos

Francis Bonenkamp verzamelt plastic doppen voor KNGF Geleidehonden

GROENLO - Iedereen heeft ze thuis. Plastic doppen van bijvoorbeeld frisdrankflessen of melkpakken. ''Gooi ze niet weg," roept Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds (KNGF). "Lever ze bij ons in. U ontlast het milieu en u steunt KNGF Geleidehonden. De opbrengst gaat naar de opleiding van blinde geleide honden," aldus het KNGF.

Door Henri Walterbos

In Groenlo is Francis Bonenkamp een verwoed verzamelaar van doppen om zo het KNGF aan geldelijke middelen te helpen om blinde geleide honden op te leiden. Ze is op de hoogte van het goede werk dat KNFG en meerdere stichtingen verrichtingen die gerelateerd zijn aan slechtziendheid/blindheid. Zoals Bartiméus Sonneheerdt Vereniging, dat zich sterk maakt voor blinden en slechtzienden, waarvoor Francis al 7 jaar collectes in Groenlo organiseert en zelf loopt. "Bartiméus Sonneheerdt Vereniging geeft mensen die blind of slechtziend zijn de kans om zo zelfstandig mogelijk te leven, mee te doen in de maatschappij en hun talenten te ontwikkelen," vertelt Francis. Ze kwam er als het ware als vanzelf mee in aanraking vanwege de aandoening aan de ogen van haar zoon Jeffrey (13), die met zijn linker oog helemaal inmiddels niets meer ziet, en met zijn rechter oog slechts 5%. "Vanaf zijn geboorte ziet hij al slecht. Sinds twee en een half jaar laat zijn netvlies echter los en gaat het hard achteruit. Op een gegeven moment zag hij helemaal niets meer. In Nijmegen is hij elf keer geopereerd en uitbehandeld, zoals men daar aangaf. Dat accepteerden wij echter niet en kwamen in het Oogziekenhuis Rotterdam terecht voor een 'second opinion'."
Het Oogziekenhuis Rotterdam staat internationaal bekend om zijn grote vakbekwaamheid op het gebied van de oogheelkunde. "Met zijn rechteroog ziet Jeffrey na twee operaties in Rotterdam inmiddels weer 5%, iets waar we heel erg blij mee zijn. Jeffrey helemaal. Hij kan inmiddels weer een beetje voetbal kijken op tv. Dat lijkt voor ons erg weinig maar is voor hem veel." Francis hoopt dat het zicht in haar zoons rechteroog nog toe zal nemen nu hij in Rotterdam onder behandeling is. "Binnenkort wordt Jeffrey aan zijn linkeroog geopereerd. Er komt dan een vliesje overheen ter bescherming. Dat oog gaat steeds meer irriteren omdat het niet meer functioneert. Daarna zien we wel weer hoe het verder gaat."
Gezien de situatie van Jeffrey, was en is het nog steeds niet ondenkbeeldig dat Jeffrey ooit voor een deel afhankelijk gaat worden van de diensten van een blinde geleidehond. Reden voor Francis om zich hier alvast in te verdiepen. Ze kwam toen bij het KNFG terecht en zag dat ze haar steentje bij kon dragen aan de opleiding van blinde geleide honden door het inzamelen van plastic doppen. "Een directe link is er niet, maar de doppen worden gesmolten en weer gebruikt voor het vervaardigen van plastic pallets. Er is een overeenkomst tussen het KNFG en de palletproducent. Ze zochten inzamelpunten voor de doppen. Daar heb ik me toen voor aangemeld. Sinds twee maanden verzamel ik nu doppen. Veertigduizend kilo brengt vijfduizend euro op. Precies genoeg om één hond op te leiden. Inmiddels wordt er ook al ingezameld op Basisschool de Ni-je Veste en in enkele verzorgingshuizen van Stichting Marga Klompé, maar we willen natuurlijk zoveel mogelijk binnen zien te halen."
Alle mogelijk ronde doppen en deksels; van producten als mineraal- en spuitwater, frisdrankflessen, melk- en yoghurtpakken, fruitsappakken, sportdranken, wasmiddelen (zowel de doppen van de flessen als het doseerdopje), zepen en shampooflessen, deo- en spuitbussen, slagroombussen, pindakaas- en chocoladepastapotten, doppen van stiften en pennen, Nutridrinkdoppen, doppen van infuuszakken, oogdruppels , neusdruppels, insulinenaalddoppen (schoon en leeg), sondevoedingen en zalfjes. De doppen dienen schoon en droog ingeleverd te worden. In sommige dopjes zitten kartonnen of metalen lipjes. Deze dienen verwijderd te worden. Doppen kunnen afgeleverd worden bij Francis Bonenkamp, Klompenmaker 10, Groenlo. Meer info: geleidehond.nl/doppen. Daarnaast is Francis op zoek naar plekken/locaties waar men de doppen in wil zamelen. Ook grote emmers en/of tonnen met deksels zijn welkom, om de doppen in te deponeren.