Paul Wentink met zijn opvolger als fractievoorzitter: Bart Poskamp. Foto: Theo Huijskes
Paul Wentink met zijn opvolger als fractievoorzitter: Bart Poskamp. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Alom waardering voor een
deskundig en integer politicus

OOST GELRE - De gemeenteraad van Oost Gelre heeft in haar vergadering van afgelopen week afscheid genomen van VVD-fractievoorzitter Paul Wentink uit Lichtenvoorde. Bij die gelegenheid noemde burgemeester, tevens raadsvoorzitter Annette Bronsvoort het vertrek van het 75-jarige liberale raadslid een gemis voor de politiek. De functie van fractievoorzitter wordt overgenomen door de 27-jarige Bart Porskamp uit Groenlo en de vrijgekomen raadszetel wordt bezet door Alfred Wopereis uit Mariënvelde, in de periode 2010-2014 ook al VVD-raadslid in Oost Gelre.

Door Theo Huijskes

Burgemeester Annette Bronsvoort kenmerkte de scheidende Paul Wentink als iemand met visie en karakter. "Op 27 april 2006 ben je geïnstalleerd als raadslid en op 6 januari 2016 zat je bij mij op de kamer om mij jouw ontslagbrief aan te reiken. Dit laatste bewust na de jaarwisseling, omdat volgens jou de aandacht tijdens de Nieuwjaarsreceptie daar niet naar uit mocht gaan. Je hebt, zoals je dat zelf ook reeds gememoreerd hebt, tien jaar van intensief politiek bedrijven achter de rug. Met name de periode, waarin jij als wethouder functioneerde (2010-2014), was mede vanwege de noodzakelijke bezuinigingsmaatregelen, niet gemakkelijk. Maar desondanks heb je in die vier jaar veel ambities ingelegd en ook waargemaakt."

Volgens Bronsvoort wist Wentink zich zowel als vertegenwoordiger van de coalitie als vertegenwoordiger van de oppositie te onderscheiden. "Jouw sterke kant daarbij was het beheersen van een uitstekende gesprekstechniek, waarbij zonder op de man te spelen het analyseren en debatteren jouw sterkste kanten waren."

Opvolger fractievoorzitter Bart Porskamp sprak zijn waardering uit voor het feit dat Paul Wentink zelf zijn moment van afscheid heeft gekozen. "We hebben jou in al die jaren meegemaakt als een deskundig en zeer betrokken raadslid. Een natuurlijke autoriteit die, ondanks de vele zware taken en daarnaast ook tegenslagen bij verkiezingen en dergelijke, altijd een niet aflatende inzet aan de dag wist te leggen. Iemand die te allen tijde de verantwoordelijkheid bleef nemen en daarom niet alleen erg belangrijk is geweest voor de VVD, maar ook de gemeente Oost Gelre op de kaart heeft gezet."
De van alle kanten onder bloemen bedolven Paul Wentink sprak een kort dankwoord, met daarin een extra passage voor zijn partner Anne-Marie Hieltjes, waarna er in besloten kring een afscheidsbijeenkomst plaatsvond in De Lange Gang.


Een interview met Paul Wentink is te lezen op pagina 14