Een sfeerimpressie van de Dijkstraat. Afbeelding: PR
Een sfeerimpressie van de Dijkstraat. Afbeelding: PR Foto: PR gemeente Oost Gelre

Ernstige bedenkingen tegen plan Dijkstraat

LICHTENVOORDE – De Vereniging voor Oudheidkunde Lichtenvoorde (VOL) heeft bedenkingen uitgesproken tegen het voorgenomen ontwikkelingsplan voor de Dijkstraat en omgeving. In een zienswijze aan de gemeente Oost Gelre laat de vereniging zich duidelijk uit over beeldkwaliteit. Aan de statige kwaliteit van de Dijkstraat mag geen concessie worden gedaan, aldus de oudheidkundige vereniging. "Voorkomen moet worden dat er panden van een matige architectuur ontstaan."

Door Eveline Zuurbier

Volgens Hans Tijdink, voorzitter van de vereniging, moet de Dijkstraat geen sluitpost worden. "Er moeten nog meer aankopen plaatsvinden. De kosten zullen zo hoog worden dat deze alleen te dragen zijn door het uit te smeren over een hoger aantal woningen, anders is het plan niet realiseerbaar. Het zullen meer woningen gaan worden als de woningbouwvereniging mee gaat doen. Niet omdat wij dat willen, maar de politiek eist dat: daarvoor zijn de corporaties opgericht. De ruimte wordt dan te compact ingevuld: een woonwijk in een straat naar het centrum. En er treedt op de korte termijn alsnog een verpaupering op. De gemeente lost alleen de winkelleegstand in die straat op, die ze nota bene zelf gecreëerd hebben met het centrumplan," oordeelt Tijdink. Hij vervolgt: "De gemeente begaat eenzelfde fout als in de jaren tachtig toen de bibliotheek en een rij woningen werden ontwikkeld. Het plan van een cultureel centrum ging op die plaats niet door. Daar is de mooie oude pastorie (bekend als villa Kakelbont) voor gesloopt."

Monumenten en hofleveranciers
Van oudsher is de Dijkstraat een aanloopstraat naar het centrum met statige huizen en ambachtszaken. De villa van Sterenborg, huize Herwalt, Jaartsveld, de domineeswoning: dat zijn monumentale gebouwen die het schildje van gemeentelijk monument op de gevel dragen. In de Dijkstraat zijn ambachtelijke bedrijven die het predicaat van hofleverancier dragen. Deze waarde van aanloopstraat zou de gemeente moeten behouden in de plannenmakerij, vindt Tijdink: "Men wil te veel in een korte tijd realiseren. De plannen en de mogelijkheden die er liggen, zijn in strijd met elkaar."
Hans Tijdink, in het verleden wethouder, maakt zich nu druk om de cultuurhistorie van de Dijkstraat en begrijpt niet dat een centrumplan uit 2002 leidend is voor deze ontwikkeling. "Je moet met een structuurvisie aan de slag om plannen stap voor stap uit te werken of te gaan uitvoeren. Wanneer je dat niet doet, kom je elkaar aan het einde van de rit tegen. En dan zitten alle betrokkenen vijftig jaar opgescheept met een ontwikkeling voor de Dijkstraat en omgeving die achteraf niemand ooit heeft gewild."

Workshopwinkels
Voor Dijkstraat en omgeving bestaat er een structuurvisie 2011-2015 die een aantal jaren geleden door de raad goedgekeurd is. Daarin wordt voor Dijkstraat en omgeving naar de voorbeelden van Westerman en Den Diek transformatie van de leegstaande panden voorgesteld. 'De entree van het centrum benadrukken' en 'daarbij de cultuurhistorie behouden en versterken' zijn belangrijke uitgangspunten in het document. Daan de Leeuw, kunstenaar, die onder meer het kunstobject Werk, Café, Kerk en School voor de Aaltenseweg ontwierp, heeft vaker het idee geopperd om van de Dijkstraat een ambachtsstraat te maken in de vorm van workshopwinkels die de Lichtenvoordse sfeer verkopen, zoals een schoenmakersatelier, kookkunst, enzovoorts. "Het is toch raar dat de bezoeker eerst in een woonomgeving is en dan ineens vol in het centrum staat?" Hans Tijdink is voorstander van dergelijke ideeën. "Al houden wij ons meer bezig met cultuurhistorie en niet met ondernemers." Via de Richterslaan en de Driehoek komt het verkeer het centrum binnen bij de Dijkstraat. Dat moet volgens hem een mooi aanzicht geven. "Wat wij met onze zienswijze willen voorkomen is een teloorgang van de kwaliteiten die in de Dijkstraat aanwezig zijn."


Internationaal historisch congres: 'De kogel is door de kerk'

GROENLO - Onder auspiciën van de gemeente Oost Gelre organiseert de Stichting Grolle Vrij (SGV ) in samenwerking met haar Duitse partner Kult (Kultur und lebendige Tradition) van Kreis Borken op zaterdag 23 april een congres met als thema de rol en betekenis van Oost Gelderland tijdens de 80-jarige oorlog. Het congres zal plaatsvinden in en rond de historische setting van de middeleeuwse Calixtuskerk in de oude vestingstad Groenlo (Grol).

De stad Grol gold tijdens de 80-jarige oorlog als één van de sterkste vestingsteden van de Oostelijke Nederlanden. In 1627 lukte het Frederik Hendrik om de stad op de Spanjaarden te veroveren en definitief bij de Republiek te voegen. Deze verovering vond plaats in de 80-jarige oorlog, de opstand en vrijheidsstrijd waardoor Nederland (de Nederlanden) een zelfstandige staat werd. Veel is geschreven over de 80-jarige oorlog, maar overwegend over de strijd in het westen. Maar dat in Zutphen veel barbaarsere gruweldaden plaatsvonden dan in Naarden en dat om verschillende belangrijke vestingsteden in de Oostelijke Nederlanden minstens even fel werd gestreden, is nauwelijks bekend. Deze strijd heeft in die 80 jaren (met 12 jaar onderbreking van 1609-1621) dan ook juist de grensprovincies op een zeer brute wijze geteisterd.
Met een grensoverschrijdende visie zal de 80-jarige oorlog (en Dreißigjährigen Krieg) vanuit het perspectief van Gelderland en het naburige Westmünsterland nader worden beschouwd. Doel is primair het wekken van belangstelling voor de geschiedenis van de 80-jarige oorlog in het oosten van de republiek en het ontwikkelen van een grensoverschrijdende visie op de relatie tussen de 80-jarige oorlog in Nederland en de 30-jarige oorlog in Duitsland. De focus zal vooral liggen op de wetenschappelijke benadering van de historische context. Het congres richt zich naast de wetenschappelijke wereld, op studenten en (aankomende) leraren geschiedenis en vergelijkbare functionarissen die beroepshalve te maken hebben met dit stuk geschiedenis. Maar uiteraard is deze dag ook bedoeld voor alle geïnteresseerden in de geschiedenis van de Oostelijke Nederlanden en de naburige Duitse grensstreek. Deelname aan het congres op zaterdag 23 april is gratis. Aanmelden kan tot 15 april op: congres@marsopgrolle.nl. Inschrijving geschiedt op volgorde van aanmelding.