Foto: Eveline Zuurbier
Foto: Eveline Zuurbier Foto: Eveline Zuurbier

Bewoners bloeien op met braintrainer

LICHTENVOORDE - Dankzij de Vrienden van Antoniushove kon Careaz in Lichtenvoorde een braintrainer voor de bewoners aanschaffen. Dementerenden ontdekken door de complimenten van de braintrainer waar ze goed in zijn. Behalve dat het hun geheugen opfrist, bloeien bewoners op.

Door Eveline Zuurbier

Op het moment dat het bedrijf de braintrainer bij Antoniushove aflevert, schaart een groepje ouderen zich om het beeldscherm.
Het is geen moeilijk ding, demonstreert welzijnscoach Jacqueline Klein Gunnewiek. "De braintrainer haalt mensen uit hun isolement. Normaal worden bewoners geconfronteerd met dingen die zij niet meer kunnen. Door de oefeningen op de braintrainer krijgen ze complimenten wanneer ze het goede antwoord aanwijzen. Door het kleine maar vriendelijke wedstrijdelement dat erin zit, daagt het de ouderen uit om bijvoorbeeld naar beneden te komen en hier in het grand café samen te komen. De braintrainer houdt rekening met allerlei niveaus. Je kunt de prestaties opslaan in een zogeheten levensboek dat inzicht geeft op hun situatie. Met de braintrainer is het de bedoeling dat mensen herinneringen ophalen en hun kennis activeren. Het is niet de bedoeling om nieuwe kennis aan te leren."

De meeste oefeningen worden op vaste momenten in de week gedaan met begeleiding van de welzijnscoach en vrijwilligers. "Je moet het wel aan de gang houden. En je ziet het vanmorgen: mensen genieten er zichtbaar van. Er ontstaan gesprekken. Er komen herinneringen naar boven die ze willen vertellen. Daar neem je dan de tijd voor. Op deze manier gaat de bal rollen met het effect dat wij als verzorgenden, en familieleden die op bezoek komen, gemakkelijker tot een gesprek komen. Zo weet je hoe mensen zich voelen. Je ziet hoe de mensen stralen wanneer ze een compliment krijgen voor een goed antwoord. Het is goed dat mensen op deze manier ook meegaan in de digitale wereld."

"En ja, president John F. Kennedy is in Dallas vermoord. De gebeurtenis heeft de wereld opgeschrikt. Ik weet nog heel goed dat dát gebeurd is," zegt een bewoonster tegen een andere bewoonster als ze het antwoord goed hebben.

De Vrienden van Antoniushove: "We zijn blij dat we met de aanschaf van deze braintrainer weer iets hebben kunnen bieden dat de mensen blij maakt. Het raakt ons wanneer mensen opleven."