Het Achterhoekse bidbook is geaccepteerd door de organisatie. Foto: PR
Het Achterhoekse bidbook is geaccepteerd door de organisatie. Foto: PR Foto: Foto: PR

Achterhoek in de race voor Special Olympics Nationale Spelen 2018

DOETINCHEM - Special Olympics Nederland heeft kenbaar gemaakt dat de Achterhoek en Den Haag gezamenlijk in de race zijn om organisator te worden van de Special Olympics Nationale Spelen in 2018. De Special Olympics Nationale Spelen is het grootste multi-sportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking in Nederland. De Achterhoek is verheugd dat de bidcommissie heeft besloten om met haar verder te gaan.

Medio april brengt de bidcommissie een bezoek aan de Achterhoek om een nadere toelichting te krijgen op de bid. Op basis van het bidbook en het bezoek wordt uiteindelijk besloten wie geschikt is om de Special Olympics Nationale Spelen 2018 te organiseren.
De Special Olympics Nationale Spelen 2016 vinden dit jaar in Nijmegen – Groesbeek – Wijchen plaats. De Provincie Gelderland zou mogelijkerwijs twee opeenvolgende edities gastheer van het evenement kunnen worden. Jan Markink, gedeputeerde sport Provincie Gelderland: "Sport voor mensen met een beperking is een belangrijk thema voor de provincie Gelderland. De provincie ondersteunt het breed gedragen initiatief vanuit de Achterhoek, om de Special Olympics Nationale Spelen in 2018 opnieuw naar Gelderland te halen. Het draagt bij aan een goed sportnetwerk voor mensen met een (verstandelijke) beperking en het versterkt de mogelijkheden en bereikbaarheid van aangepast sporten. Dit sluit nauw aan bij wat wij in Gelderland belangrijk vinden."

Het bidbook is tot stand gekomen door een nauwe samenwerking tussen de 8 Achterhoekse gemeenten, de Provincie Gelderland, MEE Oost, het Graafschap College, de Gelderse Sport Federatie en een aantal toonaangevende Achterhoekse ondernemers. Gezamenlijk willen zij een bijdrage leveren aan een sportevenement met allure. "We vinden het belangrijk dat iedereen op eigen kracht mee kan doen in de samenleving. Dankzij de inspanningen en goede samenwerking van al deze partijen kunnen we mensen met een verstandelijke beperking ook op sportief gebied een mooi podium geven. En dat past uitstekend bij het Achterhoekse Noaberschap", aldus Esther Kopmels, bestuurder MEE Oost.

Longa '30 verliest, Woezik kampioen

LICHTENVOORDE - Dat Woezik kampioen zou worden was duidelijk, maar helaas voor Longa '30 is dat wat eerder gebeurd dan wenselijk. Longa '30 ging afgelopen zondag namelijk met 1-0 onderuit bij Orion, waardoor de tweede plaats weer op de tocht staat.

Een dramatisch veld, een warrige scheidsrechter, een aantal blessuregevallen, allemaal een beetje waar maar Longa '30 leed toch vooral een terechte nederlaag omdat het amper kansen creëerde en het zich liet aftroeven in felheid. De enige goal van de wedstrijd viel al in het begin van de eerste helft. Een vrij trap werd geblokt door de muur, maar de rebound kwam per toeval terecht bij Noud Jillesen, die beheerst binnenschoot. Longa '30 stelde daar alleen een kopballetje van Jurgen Wiegerinck tegenover.
In de tweede helft had Orion het duel een aantal keer moeten beslissen, maar goed keeperswerk van Kay Boschker en onnauwkeurigheid bij de Orionaanvallers hielden Longa '30 in de wedstrijd. Met lange ballen op spitsen Wiegerinck en Kerperien gokte Longa '30 er op dat de bal een keer goed zou vallen, maar dit gebeurde niet. Zo bleef Orion vrij eenvoudig overeind en hield het dus verdiend de punten in Nijmegen.
Extra smetje was de dubbele gele kaart voor Nick te Veldhuis waardoor de middenvelder, net terug van een blessure, een schorsing tegemoet kan zien.
Komende donderdag, 24 maart, speelt Longa '30 thuis de kwartfinale van de Achterhoek Cup. FC Winterswijk is dan de tegenstander. In het Paasweekeinde staat er geen wedstrijd op het programma.

Pacelli verliest kansen op titel

ZIEUWENT - Afgelopen zaterdagavond speelden de dames van Pacelli de thuiswedstrijd tegen Lettele. De uitwedstrijd werd met 29-29 gelijk gespeeld. Om nog in de race te blijven voor het kampioenschap was het erg belangrijk dat er punten gepakt werden, maar dat lukte helaas niet.

In de voorbespreking werd vooral de focus gelegd op de verdediging. De dames moesten proberen om de goede verdediging van de wedstrijd ervoor de hervatten. In de eerste helft liep de wedstrijd gelijk op en werden aan beide kanten het goal gevonden. De dames hadden niet altijd even goed vat op de aanval van Lettele, maar toch liepen ze uit naar een voorsprong met 5 punten verschil. Toch ging het aan het einde van de eerste helft mis en gingen ze de rust in met 16-15. De tweede helft wilde het niet lukken bij de dames en er werden te veel kansen gemist. Pacelli kon de voorsprong niet vasthouden en moesten de punten mee geven aan Lettele. De wedstrijd eindigde in een 25-28 nederlaag voor Pacelli.
Door het verlies is het zicht op het kampioenschap helaas verdwenen.
De volgende wedstrijd spelen de dames op 2 april tegen Heeten, om 19.30 uur in het Sourcy Center.