Het was genieten van de brunch op Paaspop. Foto: Ferry Broshuis
Het was genieten van de brunch op Paaspop. Foto: Ferry Broshuis Foto: Ferry Broshuis

Brunch en veel muziek sluiten Paaspop af

ZIEUWENT - Het begint allemaal rustig, kopje koffie, broodje en vele andere lekkernijen bij de Paasbrunch op tweede paasdag en op de laatste dag van Paaspop 2016.

Door Ferry Broshuis

De jonge en jong uitziende gasten die in kleine bosje binnendrommen maken het zich eerst gezellig aan de lange tafels en met het wat verlate ontbijt, zo kun je het ook zien. Het zijn veel vriendenclubs die hier samen komen, zo valt op. Maar dan wordt het tijd voor het eerste muzikale vuurwerk en dat is het optreden van de band 'Gewoon Jansen'. Het is inderdaad een gewone titel, maar het begint meteen al wat ongewoon: opkomst van de muzikanten door de grote Paaspoptent, dan het podium op en dan ineens is de stemming anders in de feesttent.

Het muzikale gezelschap is van alle markten thuis, oude piratenkrakers, Nederlandse feestmuziek, Duitstalige nummers, je roept het maar. En er is ook nog eens een fraaie lichtshow bij. En zo wordt het gezelschap in de feesttent als het ware meegezogen in een vrolijke stemming.

Systeem
Tussen de muzikale krakers door vertelt de voorzitter van Paaspop dat deze brunch met aansluitend dus feestmuziek het laatste onderdeel is van Paaspop 2016. "De mensen raken langzaam wat vermoeid en zo tegen de avond aan is het dan gedaan, dan is het mooi geweest. Ze kunnen in Zieuwent terugkijken op een geslaagd evenement," zegt Sabine Onstenk, die nu acht jaar voorzitster is, met grote stelligheid.

Het begon op zaterdag in de feesttent en zondag was er dan het grote paasvuur. Sabine vertelt dat ze daarmee dit jaar echt geluk hebben gehad, want toen het paasvuur een beetje doofde begon het ook te regenen. Een mooi moment dus om de grote feesttent in te gaan en te genieten van het muzikale avondprogramma. Een kreukloos op elkaar passend systeem!

Vrijwilligers
Ruim 80 vrijwilligers zijn er in Zieuwent die het hele festijn van Paaspop draaiende houden en mede mogelijk maken. Al 37 jaar wordt Paaspop georganiseerd en door de tijd heen veranderen natuurlijk de voorkeuren van het publiek en het bestuur past het programma daar op aan. De brunch op tweede paasdag wordt mede mogelijk gemaakt door de ondernemers uit Zieuwent. Voor het overige kan de organisatie haar eigen broek ophouden door de opbrengst van de kaartverkoop en de drankomzet.

Paaspop is inmiddels ook een alliantie aangegaan met het Over de Top Festival in Lichtenvoorde; over en weer helpen de vrijwilligers van beide organisaties elkaar. Op die manier is alles nog haalbaar.

Twee stromingen
Paaspop kent nu eigenlijk twee stromingen. Je hebt het de klassieke uitvoering met de Matthäus Passion en je hebt Paaspop. Eigenlijk zijn het broer en zus van elkaar, zoals Sabine Onstenk dat uitdrukt.
In totaal komen er bij Paaspop zo'n 3.000 bezoekers en dat zorgt ervoor dat Zieuwent dit groots opzette evenement draaiend kan houden.

Later in de middag is het op tweede paasdag de beurt aan de band Bökkers en die weten er ook een geweldig spektakel van te maken. DJ Kay Heezen rondt het dan af.

En dan blijft er nog wat tijd over voor de vrijwilligers, die hebben dat wel verdiend na een lang en inspannend weekend.

De band 'Gewoon Jansen' met een stevig optreden. Foto: Ferry Broshuis