Foto: PR SSH
Foto: PR SSH Foto: PR

Survival, grensverleggend

HARREVELD - Survival is een relatieve jonge sport. Het aantal survivelaars, zowel recreatief als in wedstrijdverband is groeiende. In 1994 is in Harreveld voor het eerst een survivalrun georganiseerd. Twee jaar later werd de Stichting Survival Harreveld (SSH) opgericht. Jaarlijks wordt door het run-bestuur, samen met vele vrijwilligers (veel inwoners uit Harreveld), op de 3e zondag van juni de survialrun georganiseerd. Dit jaar is de twintigste run op zondag 19 juni.

Een aantal jaren geleden is er een sub-bestuur opgericht ten behoeve van de jeugd. Ook de belangen van de volwassenen kwamen al snel onder de hoede van dit trainingsbestuur. Dit bestuur zorgt voor onderhoud van het bos, onderhoud van de hindernissen volgens richtlijnen van de bond, paden en de BoSSHut. De beide besturen (run-bestuur en trainingsgroepen-bestuur) opereerden onder de vlag van stichting SSH.
De trainingen zijn op zaterdag voor de volwassenen en zondag in de ochtend voor de jeugd van 9 tot 18 jaar. Als er geen training is, kunnen leden vrij in het bos trainen. In het Harreveldse survivalbos wordt het alsmaar drukker. Steeds meer survivalaars, jong en oud, meiden en jongens vinden de weg ernaar toe. Velen sporten er met heel veel plezier en proberen de eigen grenzen keer op keer te verleggen. Op de uitslagenlijsten van de diverse wedstrijden in Nederland zijn vaak leden van SSH terug te vinden. Oók in de top-3 staan vaak SSH-leden.
Inmiddels dus twee besturen die zich inzetten voor de mooie survivalsport. De doelstelling en activiteiten van beide besturen grenzen aan elkaar, maar toch zijn er de nodige verschillen. Ook de inkomsten en uitgaven zijn verschillend. Heeft het run-bestuur de inkomsten van de sponsoren en inschrijfgelden, het trainings-bestuur heeft inkomsten door de contributiegelden van haar leden. Onkosten voor het run-bestuur zijn voor de run, éénmaal per jaar. Het trainingsbestuur heeft onkosten voor onderhoud bos en hindernissen en activiteiten voor de (jeugd)leden.
Gezien de verschillende doelstellingen, financiële stromen en om niet voor eventuele financiële risico's op te draaien, is in goed onderling overleg besloten om verder te gaan als twee verschillende stichtingen.


www. ssh.harreveld.nl


Lezing 'De visioenen van Jeroen Bosch' in de Koppelkerk

BREDEVOORT - 2016 is het jaar van Jeroen Bosch: op zijn vijfhonderdste sterfdag staat zijn geboorteplaats Den Bosch met een grote tentoonstelling stil bij het werk van deze bijzondere kunstenaar. Ook de Koppelkerk in Bredevoort herdenkt graag Jeroen Bosch in dit feestelijke jaar. Op zaterdagavond 30 april zal kunsthistorica Maria Driessen een lezing geven over de visioenen van Jeroen Bosch.

Jeroen Bosch (1450-1516) was werkzaam in een tijd dat het katholicisme onder druk stond. Critici bedreigden het eeuwenoude instituut en dat was één van de redenen dat gelovigen met alle middelen binnen de kerk gehouden moesten worden. Angst en vrees zaaien met afschrikwekkende taferelen over hel en verdoemenis was één manier om te pogen het tij te keren.

De titel van de tentoonstelling in het Noordbrabants Museum, Visioenen van een genie, is meer dan toepasselijk. Bosch was een geniale schilder en daarvan getuigen zijn werken. Als geen ander wist hij de verschrikkingen van de hel en de verleidingen van het paradijs gedetailleerd weer te geven. Zijn vindingrijkheid en fantasie is ongeëvenaard en is van grote invloed geweest op tijdgenoten en generaties schilders na hem. Wanneer in 1924 het surrealisme door een manifest van André Breton het licht ziet, behoort Bosch tot een van de favorieten van de kunstenaars die surrealistisch schilderen.

De lezing is in De Koppelkerk aan de Koppelstraat 35 in Bredevoort, en vindt plaats op zaterdag 30 april. De aanvang is 20.00 uur en de zaal is open van 19.30 uur.


Maximatourtocht op Koningsdag

LICHTENVOORDE - Op Koningsdag 27 april organiseert Cafe de Zaak zijn jaarlijkse Maximatourrit van circa 180 kilometer voor motoren.

Er is een route aanwezig voor Garmin-navigatie. De kosten zijn 6 euro per persoon. Na afloop verzorgen de bands Therms and Conditions en de kersverse band SatisFexy de muzikale afsluiting. Aanmelden voor de rit kan die ochtend tussen 10.00 uur en 11.30 uur bij Cafe de Zaak, Dijkstraat 29, Lichtenvoorde.
Op koningsnacht bestiert Twitch het podium van het café met rockcovers.


Foto: PR