Arno Lentfert legt uit hoe het wordt aangepakt. Foto: Kyra Broshuis
Arno Lentfert legt uit hoe het wordt aangepakt. Foto: Kyra Broshuis Foto: Lydia ter Welle

Lichtenvoorde van dertien naar vijf scholen

Vervolg van de voorpagina

De eerste stap in het masterplan is de komst van het Integraal Educatief KindCentrum in Lichtenvoorde eind 2018. Het gaat daarbij om de scholen St. Jozef, Pastoor van Ars, St.Ludgerus en Hamaland.

Vervolgens worden de scholen in de kerkdorpen Zieuwent, Mariënvelde en Harreveld samengevoegd. Dat loopt ongeveer gelijk met de herschikking van de Frans ten Bosch, OBS Het Hof en de Antoniusschool Vragender op het terrein van de Frans ten Boschschool.

Daarna volgt de samenvoeging van de Regenboogschool met de Antoniusschool uit Lievelde. De St. Jorisschool blijft in huidige vorm bestaan. Een enorme ingrijpende operatie waarbij goed gekeken is naar de juiste spreiding van de scholen, aldus Lentfert.

Fietsveilige wegen
Wethouder René Hoijtink van onderwijs onderstreept het belang van de operatie. "Goed geografisch spreiden en daarbij zorgdragen voor fietsveilige wegen. We hebben nu een basis waarmee we aan de slag kunnen. Afgelopen week hebben ook over Groenlo een dergelijk overleg gehad. Het is niet handig om dit gemeentebreed aan te pakken, daarom kiezen we voor een scheiding tussen de voormalige gemeentes Lichtenvoorde en Groenlo. Uiteindelijk zal dit ook in Lichtenvoorde en in de kleine kernen een verbetering betekenen."

Over eventuele gedwongen ontslagen zegt Lentfert: "Dat is niet waarschijnlijk. We zijn uiteraard al heel lang bezig met de gevolgen van de krimp en we verwachten alleen uitstroom aan de bovenkant. We hebben de mensen nu hard nodig en willen ze uiteraard graag binnenboord houden. Het duurt ook nog tot 2025." De medewerking van alle betrokkenen is van groot belang, zo onderstreept hij. "We hebben draagvlak nodig, we willen samen overleggen over de toekomst. Daarom gaan we in de maanden mei en juni naar de dorpen en de kernen om in gesprek te gaan met schoolteams, medezeggenschapsraden, ouders en inwoners. Om goed onderwijs te garanderen, hebben we iedereen nodig."

De dorpsgesprekken staan als volgt op de agenda: 31 mei West-Lichtenvoorde; 1 juni Oost-Lichtenvoorde; 2 juni Zieuwent; 8 juni Vragender; 9 juni Mariënvelde; 14 juni Harreveld; 5 juni Lievelde.

Op 16 juni is de slotbijeenkomst bij 't Zwaantje in Lichtenvoorde.


Evergreenkoor op Instuif in
Careaz Antoniushove

LICHTENVOORDE - Zondag 1 mei verzorgt het Evergreenkoor uit Aalten een middagvullend programma in het Grand Café van Antoniushove. De aanvang is 14.30 uur. Entree €5,-.

Het Evergreenkoor bestaat al sinds 2005. Het is een gemengd koor van ongeveer 40 enthousiaste leden. Het zingt voornamelijk Nederlandse en Duitstalige evergreens. Elke week oefenen de leden in zaal Leuven in Aalten. Het koor treedt regelmatig op in zorgcentra, op festivals, buurtfeesten, braderiedagen en andere festiviteiten.

Het koor zingt levensliederen, smartlappen en songs die door de jaren heen altijd populair zijn gebleven. Vandaar ook de naam Evergreenkoor. De begeleiding wordt verzorgd door een accordeonspeler. Het koor zit onverwacht zonder dirigent maar het is prima in staat om er een leuke en gezellige middag van te maken.

Sinds april wordt er entree gevraagd om de instuif te kunnen bijwonen. De kosten die de Instuif voor Careaz met zich meebrengen, gaan in deze tijden van bezuiniging te zwaar op hun zorgbudget drukken. Careaz en de Instuifcommissie hopen dat de bezoekers hiervoor begrip kunnen hebben.