Jean Pierre Wouters uit Beltrum die in de Sprint 1600cc klasse uitkomt. Foto: PR.
Jean Pierre Wouters uit Beltrum die in de Sprint 1600cc klasse uitkomt. Foto: PR. Foto: PR

Spectaculaire autocross op
Tweede Pinksterdag in Ruurlo

RUURLO - Jaarlijks staat er op tweede pinksterdag in Ruurlo een spectaculaire autocross op het programma. Het terrein achter café Mentink aan de Groenloseweg in 't Ruurlose Broek zal dan het domein zijn van autocrossers uit geheel Oost- Nederland en van zelfs daarbuiten. De Ruurlose cross georganiseerd door Auto Cross Club Laren (ACCLa) maakt deel uit van de Regionale Autocross Midden- en Oost-Nederlandse (RAMO) competitie.

Door Jan Hendriksen

Verdeeld over maar liefst zeven klassen komen naar verwachting van bestuurslid Adri Nijman van ACCLa op tweede pinksterdag meer dan 150 rijders aan de start. De Larense autocrossclub met zo'n 65 actieve leden organiseert jaarlijks naast de Ruurlose cross ook een autocross aan de Kanaaldijk in Lochem en is mede organisator van de autocross in de Winterswijkse buurtschap Meddo. "In Lochem organiseren we jaarlijks steevast in een weekeinde in juli zelfs een nationale- en regionale wedstrijd. Dit jaar beperken we ons echter tot alleen de landelijke wedstrijd op zaterdag 23 juli omdat het toebedeelde weekeinde vanuit de Koninklijke Nederlandse Autosport Federatie (KNAF) precies in het zelfde weekeinde als die van de Zwarte Cross valt. En aangezien veel van onze leden ook naar de Zwarte Cross gaan willen we geen twee dagen een beroep doen op al onze vrijwilligers", zo verklaart Nijman die zelf een jaar of achttien actief is in de autocrosssport en besmet is geraakt met het 'autocrossvirus'.

In het afgelopen jaar heeft de garagehouder uit Borculo niet aan wedstrijden deelgenomen. Adri: "Onvoldoende tijd en een niet goed geprepareerde auto waren daar debet aan. Maar volgend seizoen wil ik samen met mijn zoon Thijmen (19) de draad weer oppakken. Hij zal dan de 1600 sprinter gaan besturen. Want er is niks mooier dan op de zondag het verse groene gras en dat van de smeerolie te ruiken als je auto in een willekeurig weiland in voorbereiding op een cross parkeert. Want dat is de charme en het ultieme van de sport. Ook zijn autocrossers naast de baan een grote familie met elkaar. Men helpt en ondersteund elkaar waar dat nodig is. Eenmaal op de baan gaat men de gezonde sportieve revaliderende strijd met elkaar aan."

Sportief en veilig
Adri Nijman wil in aanloop naar de Ruurlose autocross nadrukkelijk twee facetten benoemen. En dat is de sportieve laagdrempeligheid en de veiligheid van de cross. "Sportief laagdrempelig omdat de RAMO competitie toegankelijk is voor iedere autocrosser. Bij een nationale wedstrijd onder de vlag van de KNAF ligt het niveau van de rijders op een zodanig niveau dat je er met een wat minder financieel budget sportief niet veel te zoeken hebt. Ook voor regiorijders is veelal geen plaats in tegenstelling tot deze RAMO competitie. En wat veiligheid betreft. We zien scherp toe dat alle eisen uitgevoerd worden. Want dat is in het belang van ons allen."

Vierde wedstrijd
De Ruurlose autocross op maandag 16 mei is de vierde uit een reeks van elf wedstrijden uit de RAMO competitie. Naast de regionale rijders komen ook de Standaardklasse als mede de Junioren-, Kever-, Sprint 1600-, Sprint 2000 en Combi- en de Toerwagenklasse aan de start.

De wedstrijden beginnen tweede pinksterdag om 11.00 uur. De entree bedraagt tien euro en het parkeren is gratis. In een overzichtelijk programmaboekje zullen alle klassen en de vooraf aangemelde deelnemers worden vermeld.