Hendrik Everink. Foto: Theo Huijskes
Hendrik Everink. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Zes lintjes in Oost Gelre

Vervolg van de voorpagina

Dit varieerde van cultuur tot kerkelijk werk, van ouderenzorg tot historie, van sport tot onderwijs, van gezondheidszorg tot toerisme en ga zo maar door. Burgemeester Annette Bronsvoort zei het dan ook helemaal terecht toen zij het had over de zeker in de huidige tijd te koesteren sociale cohesie. "Als burgemeester van deze gemeente ben ik daar blij mee en trots op."
Vervolgens was het Sylvia Wentink-Oldenkotte uit Groenlo, die als eerste de versierselen kreeg opgespeld. Sylvia is iemand die zich op het terrein van cultuur, historie en toerisme heeft ingezet en nog steeds inzet voor de Groenlose gemeenschap. Dit onder andere als presentatrice van de Ziekenomroep ZSOM en Radio Vestingstad (1987-2003), schrijfster van boeken ten behoeve van de Oudheidkundige Vereniging Groenlo (1996-2011), bestuurslid en secretaris van de Oudheidkundige Vereniging Groenlo (1997-2011), secretaris van het Comité Dodenherdenking 4 mei (2003 tot heden), alsmede secretaris en pr-functionaris van de Stadsboerderij Grolle (2013 tot heden).
De loftrompet werd vervolgens geblazen over Hendrik Everink uit Lievelde. Al meer dan 40 jaar een veelzijdig vrijwilliger in zijn kerkdorp. Zo is hij vanaf 1975 tot heden als vrijwilliger werkzaam voor de RK Parochie Christus Koning, is hij van 1987 tot heden een trouw vrijwilliger bij de EHBO, afdeling Lievelde, van 1990 tot heden een actief verenigingsman op diverse terreinen, en dat van elftalleider tot consul en van onderhoudsman tot kassamedewerker, bij de voetbalclub Erix, en van 2002 tot heden onder andere verzamelaar van oud papier ten behoeve van de Lieveldse harmonie St. Willibrord.
Het derde lintje ging naar Ria Hodes-van Nuenen uit Groenlo. Haar met name toegekend vanwege de veelzijdigheid op het gebied van vrijwilligerswerk. Zo was zij in de periode 1984-1988 lid van het Actiecomité 'Rondweg Nu', een comité dat het zware verkeer uit de binnenstad van Groenlo wilde hebben. Verder is Ria vanaf 1985 tot heden actief voor de Sociëteit SOIT, van 1996 tot 2014 een hardwerkende vrijwilliger bij Wereldwinkel Groenlo en vanaf 2009 tot heden als vrijwillig medewerker werkzaam bij het VVV-kantoor, waar zij op de morgen voorafgaande aan de uitreiking van de lintjes nog aan het werk was.

Onvoorwaardelijke inzet
Wanneer er gesproken kan worden van onvoorwaardelijke inzet ten behoeve van de eigen gemeenschap, dan heeft dat wel betrekking op Harry Bos uit Zwolle. Hij kreeg de Koninklijke Onderscheiding onder meer voor zijn actieve rol als geluidsman bij alle festiviteiten in Zwolle (1985-2000), bestuurslid van Contactgroep Zwolle (1991-2016), vrijwilliger bij de Stichting 75 jaar Ludgerusschool Zwolle van 1997 tot heden, voorzitter kleine kernen Oost Gelre (2005-2013) en ten slotte in allerlei andere functies, zoals bijvoorbeeld lid van de Raad van Elf van carnavalsvereniging De Noamelkers in Zwolle. Kortom, zeg je waar dan ook in deze gemeente Zwolle, dan zeg je Harry Bos.
Een topvrijwilliger, anders gezegd een verenigings- of organisatieman met een tomeloze inzet en een sterk verbindend vermogen, is Ben Bomers uit Groenlo. Reeds vanaf 1970 tot heden en dat dus meer dan 40 jaar vrijwilliger ten behoeve van de RK Calixtusbasiliek, trainer, begeleider, organisator, lid van talrijke commissies, hoofdbestuurslid en niet te vergeten jaren achtereen voorzitter van de Stichting Internationaal Marveldtoernooi van de s.v. Grol en thans vice-voorzitter van de jubileumcommissie 100 jaar s.v. Grol in 2018 (dit alles van 1981 tot heden), vrijwilliger bij de Contactgroep Zwolle (1994-2009) en bestuurslid van het CDA, afdeling Oost Gelre (2013 tot heden).
De laatste in deze rij, maar dit heeft alleen te maken met het feit dat zij later op de dag op de Johanneshof bij de Hervormde Kerk in Lichtenvoorde de versierselen kreeg opgespeld, is Rita Smit-Vaags uit Lievelde. Zij is reeds vanaf 1985 tot heden vrijwilliger bij de Stichting Welzijn Ouderen in Lichtenvoorde, van 1988 tot heden vrijwilliger bij de RK Parochie Christus Koning in Lievelde en van 1990 tot heden contactpersoon Wmo richting de afdeling Onderwijs, Welzijn en Zorg van de gemeente Oost Gelre.