Zonnig Zieuwent officieel van start

Plannen voor tweede project

Door Theo Huijskes

ZIEUWENT - 'Wat de gemeenschap Zieuwent wil, krijgt men voor elkaar'. Dat bleek afgelopen zaterdag bij de officiële opening van het Postcoderoos project 'Zonnig Zieuwent'.

Onder het toeziend oog van wethouder Jos Hoenderboom uit Zieuwent verrichtte burgemeester Annette Bronsvoort met aan haar zijde Ruud Krabbenborg, voorzitter van de Coöperatie Zonnig Zieuwent, de officiële opening door de installatie in werking te stellen. In haar toespraak stelde burgemeester Bronsvoort dat Zieuwent gezorgd heeft voor een voorbeeld, niet alleen voor Oost Gelre, maar voor de hele Achterhoek.
"Achter dit project gaat een coöperatieve gedachte bij uitstek schuil. En juist dat is de grote kracht. Het is alom bekend, maar ik herhaal het nog maar eens, wanneer Zieuwent iets wil, gaat men er helemaal voor. Dat leid ik alleen al af aan het gegeven dat zoveel burgers zo snel bij dit project betrokken waren. Daar zijn wij als gemeentebestuur buitengewoon trots op." Bronsvoort bracht verder nog het aspect leefbaarheid in verband met het project. "Een deel van de opbrengst van Zonning Zieuwent komt ten goede aan de leefbaarheid in het dorp. Een prachtig voorbeeld van een win-winsituatie. Hulde daarvoor."
Het kostte voorzitter Ruud Krabbenborg veel moeite om zijn trotse gevoelens te onderdrukken. Krabbenborg schetste in zijn openingswoord het gehele traject, dat vanaf de start eind 2014 in recordtijd werd afgewerkt. "Dankzij de medewerking van velen, zeker niet in de laatste plaats alle vrijwilligers, hebben wij het grootste project in de Achterhoek tot op heden kunnen bewerkstelligen. Bij de start kijkende naar Vragender, overheerste gelijk de gedachte: wat Vragender kan, kunnen wij ook. En zie: wij zijn zover en Vragender moet nog beginnen."

Krabbenborg was met name trots op de binnengehaalde provinciale subsidie. "Bij de eerste informatieavond in september afgelopen jaar, meldde zich meteen het benodigde aantal van vijftig geïnteresseerden. Voor het aanbrengen van de zonnepanelen bood vervolgens het bedrijf Wopa als een goede partner haar dak aan. Al die positieve ontwikkelingen hadden tot gevolg dat wij terecht kwamen bij het bedrijf van Dick en Marieke Schieven aan de Grobbenweg. Hier werden op 13 mei alle 441 panelen in één dag geplaatst door Wopereis Solar en Installatietechniek uit Doetinchem. Hiermee is het bewijs geleverd dat er met goede samenwerking veel mogelijk is."

Tweede project
Krabbenborg deelde mee dat men voornemens is om op korte termijn, liefst in Lichtenvoorde, een tweede project op te starten.


Vervolg op pagina 3