Hans Ubbink, Johan Boom en Ben Bengevoord, het bestuur WF Evenementen. Foto: Bram Beckmans
Hans Ubbink, Johan Boom en Ben Bengevoord, het bestuur WF Evenementen. Foto: Bram Beckmans Foto: Bram Beckmans

Meer dan fietsen alleen bij Fiets4daagse Winterswijk

WINTERSWIJK – Op dinsdag 28 juni begint de Winterswijkse Fiets4daagse. Vanaf het terrein van FC Trias aan de Bataafseweg gaan weer vele fietsers uit binnen- en buitenland het Nationaal Landschap Winterswijk verkennen volgens een geheel uitgepijlde route.

Door Bram Beckmans

Ongeveer 2000 fietsers verwacht het bestuur van stichting WF Evenementen voor de Internationale Fiets4daagse Winterswijk. De stichting werd drie jaar geleden in het leven geroepen met als doel het organiseren van wandel- en fietsevenementen in Winterswijk en omgeving. Het huidige bestuur, dat bestaat uit Ben Bengevoord, Johan Boom en Hans Ubbink, was daarvoor al verschillende decennia betrokken bij het organiseren van fietstochten in de gemeente. In eerste instantie werd er altijd een 'avondfietsvierdaagse' gehouden maar de keuze valt sinds een aantal jaar op de 'dagvierdaagse' vertelt Boom: "Het fietspubliek fietst liever overdag en over het algemeen heeft deze doelgroep meer vrije tijd, vandaar de keuze om het overdag te houden."

Volledig uitgepijld
Ieder jaar zorgt het bestuur voor nieuwe routes, vertelt Bengevoord: "Wij zetten ieder jaar nieuwe routes uit en tijdens de vierdaagse is iedere dag anders. Je ontkomt niet aan dezelfde stukjes maar toch zorgen we voor variatie, we gaan door de meeste buurtschappen en de route gaat op een aantal dagen zelfs de grens over."

Opmerkelijk aan deze fietstocht is de bewegwijzering, met Wok Wamelink als sponsor werden dit jaar nieuwe routepijlen gerealiseerd. Volgens Boom maakt dat de tocht wel uniek: "In de ochtend plaatsen wij de pijlen en in de avond halen wij ze weer weg om opnieuw uit te zetten. Voor de fietser is dit fijn omdat het herkenning geeft, veel fietstochten zijn alleen volgens een beschreven route en door het uit te pijlen geeft het toch wat meer. De deelnemers ontvangen ook een uitgebreid routepakket met de gewone beschrijving en informatie over het landschap."

Onderweg komen de fietsers langs de verschillende stempelposten, die bemand worden door een aantal van de 72 vrijwilligers die ondersteuning bieden tijdens de fietsvierdaagse. Bij deze stempelposten zorgt de organisatie telkens voor iets speciaals. Bengevoord: "Tijdens de controle willen wij de fietsers ook wat vertier bieden, ze kunnen er een drankje nuttigen en er is muziek. Zo is de vierdaagse niet alleen fietsen, maar ook gezelligheid met elkaar op de rustpunten."

Wegen met charme
De routes gaan over verschillende wegen, van klinkerwegen tot bospaden. In Nationaal Landschap Winterswijk ontkwam de organisatie er ook niet aan om af en toe een zandweg mee te pakken. Afgelopen jaar vernam Ubbink een opmerking van een mevrouw uit Alkmaar: "Ze vond het charme hebben dat deze tocht nog wel eens over een zandpad gaat, in en rondom haar woonplaats is alles van asfalt." Ondanks de waardering van deze mevrouw baart de conditie van een aantal zandwegen in Winterswijk de organisatie wel zorgen: "Sommige bochten zijn erg gevaarlijk, het gebeurde vorig jaar dat wij daar een ambulance naar toe moesten sturen omdat een mevrouw gevallen was en dat is dan toch een smetje op de tocht." Het bestuur is inmiddels in gesprek met de gemeente over verbetering van deze zandwegen.

Verschillende landen
Vanuit de toeristische sector komt er steeds meer belangstelling voor de fietsvierdaagse. Meer dan de helft van de deelnemers komt niet uit de regio Winterswijk. Uit het gehele land en zelfs uit het buitenland komen mensen speciaal deze kant op. Vaak verblijven ze dan op een van de Winterswijkse campings, welke vaak aantrekkelijke arrangementen hebben voor kampeerders.

De deelnemers kunnen tussen drie afstanden kiezen, 25, 40 of 60 kilometer. Waarbij ze aan het begin van de dag vrij zijn hun afstand te kiezen, benadrukt Bengevoord: "Vaak kiezen de fietsers naar aanleiding van het weer hoe ver ze willen gaan die dag. Vooraf hoeft de afstand niet doorgegeven worden." De fietsers die minimaal drie dagen meefietsen, krijgen een medaille als aandenken en doen mee aan een verloting, waarbij Winterswijkse rijwielhandelaren een fiets ter beschikking stellen.

Meedoen kan nog
De fietsvierdaagse is van dinsdag 28 juni tot en met vrijdag 1 juli. De start is telkens van 9.00 tot 12.00 uur. Inschrijven is mogelijk bij de start, maar in de voorafgaande week is voorinschrijving mogelijk bij de VVV Winterswijk, dan kost deelname 10 euro, in plaats van de gebruikelijke 12 euro. Een dagkaart kan ook aangeschaft worden en kost 3,50 euro.
Afsluitend aan de fietsvierdaagse vinden er op zaterdag 2 en zondag 3 juli diverse tochten voor race- en ATB-fietsers plaats, georganiseerd door FTC Wenters.