Bert Leuverink, Suus Westen en Judith Wolsheimer, met de leerlingen uit Megchelen en Varsselder. Foto: PR
Bert Leuverink, Suus Westen en Judith Wolsheimer, met de leerlingen uit Megchelen en Varsselder. Foto: PR Foto: Foto: PR

Cheque leerlingen Essentius voor school India

MEGCHELEN/VARSSELDER – Één man of vrouw kan het verschil maken. Groepsreisorganisator Suus Westen uit Lichtenvoorde is zo iemand. Een toevallige ontmoeting in India met de inspirerende student Sanoj deed haar besluiten een school op te richten in zijn armlastige geboortedorp. Ze komt veel in het Aziatische land, als ze weer in de Achterhoek is probeert ze fondsen te werven. De scholen van Stichting Essentius zamelen beurtelings geld voor haar in. Vrijdag kreeg ze samen met haar compagnon Judith Wolsheimer 1.525 euro overhandigd door basisschoolleerlingen van zowel St. Martinus als Pius X.

Door Reinier Kroesen

Suus Westen maakte in 2000 samen met haar man een rugzakreis naar India. In de jaren die volgden organiseerden ze kleine groepsreizen naar dat land. Aan het begin van zo'n trip in 2012 werden ze op het vliegveld van New Delhi opgewacht door de destijds 25-jarige Sanoj Kumar, die hen maar kort zou vergezellen. Het klikte echter zo goed dat ze hem als begeleider meevroeg gedurende de hele drie weken durende reis. Hij vertelde zijn levensverhaal. Suus: "Sanoj was de eerste uit het schoolloze Rajaundha die de mogelijkheid greep om na het basisonderwijs door te leren. Daarvoor ging hij in een ander dorp wonen bij familie, in plaats van bij zijn eigen ouders. Na zijn middelbare school had hij een baan om zijn vervolgstudie te bekostigen en ging Frans studeren in Delhi. Hij wordt gezien als het grote voorbeeld door andere kinderen uit zijn geboorteplaats. Rajaundha is een slecht bereikbaar plattelandsdorp in de staat Bihar, de helft van de inwoners is werkloos. Het had geen school, de dichtstbijzijnde was zeven kilometer verderop. Een particuliere instelling, waarvoor betaald moet worden, geen optie voor het merendeel van de jeugdigen."
Dat verhaal maakte enorme indruk op de reisorganisator, het leidde tot oprichting van Stichting Rajaundha Children School. Suus, de drijvende kracht achter het project vroeg daarvoor medewerking van Judith Wolsheimer, deelneemster aan die groepsreis uit 2012. Na de nodige inspanningen ging drie jaar geleden in het dorp van Sanoy de school open. Een gebouw met twee lokalen, voor maximaal vijftig leerlingen, al is de vraag drie keer zo groot. Suus: "Onlangs ben ik nog zes maanden in India geweest. Ik werk daar vanuit de naburige stad Bodhgaya. Eigenlijk willen we in de staat nog twee of drie scholen opzetten. Daarvoor zoek ik vrijwilligers, ook uit Nederland, bijvoorbeeld pabo-studenten voor wie het een mooie stageplaats zou zijn. Mijn droom is er in de toekomst een guesthouse te beginnen, om van daaruit alles te coördineren."
Via via kwam Rajaundha Children School in contact met Stichting Essentius. Ieder jaar wordt telkens door één van aangesloten scholen actie gevoerd. Schooljaar 2015 -2016 waren zowel St. Martinus als Pius X gezamenlijk aan de beurt, omdat coördinator Bert Leuverink van beide directeur is. Op 17 juni werd aan Suus en Judith symbolisch het ingezamelde geld aangeboden, bijeengebracht door individuele acties en fancy fairs.


www.rajaundhachildrenschool.nl