Eén van de vele informatieborden over ‘250 jaar grens’. Foto: Theo Huijskes
Eén van de vele informatieborden over ‘250 jaar grens’. Foto: Theo Huijskes

Tentoonstelling '250 jaar grens'

Rondreizende tentoonstelling is een van de vier poten van de herdenking

GROENLO - Van woensdag 20 juli tot en met zaterdag 30 juli vindt er in de Oude Calixtuskerk in Groenlo een tentoonstelling plaats over '250 jaar grens'. Het betreft in dit geval een rondreizende expositie over de in 1766, en dus 250 jaar geleden, gerealiseerde Duits-Nederlandse grens tussen Dinxperlo en Haaksbergen. Een grens, die is aangelegd als gevolg van onderhandelingen tussen Duitsland en Nederland en niet een grens die tot stand is gekomen als gevolg van een oorlog.

Door Theo Huijskes

De herdenking van het feit dat de grens een kwart millennium bestaat, waarvoor Duitse en Nederlandse gemeenten aan de grens gelden beschikbaar hebben gesteld, uit zich dit jaar in een viertal activiteiten: 'Grensbeleving in heden en verleden'. De deelnemende gemeenten hebben hiervoor een stuurgroep met daaronder een werkgroep in het leven geroepen.

Na de officiële opening in Burlo is er de rondtrekkende tentoonstelling - met standplaatsen in onder andere Winterswijk, Bocholt, Eibergen, Dinxperlo en Groenlo - als programmaonderdeel. Vervolgens vindt er op zaterdag 24 september, eveneens in de Grolse Oude Calixtus, een symposium plaats. De vierde activiteit betreft de officiële afsluiting, die in Aalten zal plaatsvinden.

Henk te Kulve uit Winterswijk, voorzitter van de werkgroep '250 jaar grens', neemt belangstellenden in zijn lezing mee naar het leven aan de grens, waarbij de grote geschiedenis samenvloeit met de kleine geschiedenis van de grensbewoners.

Smokkelen, oorlogen, handel en familiebanden in het heden en verleden zijn markeringspunten in de lezing. Aan de hand van een powerpointpresentatie met unieke foto's komt de grens van Rekken/Oldenkotte tot in Dinxperlo/Suderwick voorbij.
Daarnaast is de zogenoemde grenssteenwandeling een groot succes. Voor de vastlegging van de grens zijn circa 180 stenen geplaatst. Voor de wandeling, die bij voorkeur in gedeelten wordt afgewerkt, bestaat erg veel belangstelling.
De deze maand in Groenlo te bewonderen tentoonstelling, die zelfs in Europees verband als een voorbeeld wordt aangemerkt, bestaat uit een grote landkaart, die op twee tafels ligt en waar de grens heel precies op weergegeven is. Daarnaast zijn er informatieborden, 36 in getal, voorzien van tekst en illustraties, die de gehele geschiedenis van de grens in twee talen weergeeft. Verder nog een aantal banieren, die aandacht vragen voor de tentoonstelling.

Belangstellenden voor deze expositie kunnen op de woensdag-, donderdag- en zaterdagmiddag van 13.30 uur tot 16.30 uur in de Oude Calixtus terecht.